To boller, fire pakker smør og en ekstra skive rullepølse ankommer til Onkologisk Afdeling på Nordsjællands Hospital lidt over otte. Nøjagtigt som Poul havde bestilt det dagen forinden på sin patientterminal. Poul er en af de første patienter, der har testet, hvordan det er at bestille maden selv.
- Vi skal afdække ændringer i arbejdsgange for personalet, og hvilke muligheder patientterminalens madbestilling giver patienten. Patienterne vil gerne have mere medbestemmelse, når de er indlagt, og med madbestillingen kan de selv vælge, hvad de kan og har lyst til at spise. På den måde opnår vi, at patienterne forhåbentlig spiser alt, som de bestiller, så de hurtigere kan genvinde deres kræfter, siger Helle Steen Petersen, der er køkkenchef på Nordsjællands Hospital.
Måltidsregistrering giver patienterne viden om deres ernæring
Camilla Thustrup, der er husassistent på Onkologisk Afdeling, giver Poul en kort introduktion, hvorefter han logger ind på patientterminalen med sit CPR-nummer og går på opdagelse i de valgmuligheder, som køkkenet tilbyder.
Da Camilla Thustrup senere fjerner morgenbakken, er det tid til også at registrere, hvad Poul har spist. Brunsviger, en skive ost og frugtsalat står urørt hen. Dem har han lige glemt at få afbestilt - men det får han styr på til dagen efter.
Derefter taler Poul og Camilla om hans indtag af energi og protein - og at han mangler lidt protein for at ligge i det "grønne" område af grafen.
Test og funktioner
Når man som patient er oprettet i Sundhedsplaformen, overføres data automatisk til patientterminalen, som er ved at blive testet på blandt andet Onkologisk Afdeling. Patientens højde og vægt bliver tilføjet, og mængden af energi, protein med mere beregnes præcis for den enkelte patient. Således vil energiberegningerne vise, hvad den enkelte patient bestiller, og sundhedspersonalet kan derefter notere, hvad patienten spiser.
Testen af madbestilling på patientterminalerne vil blive udrullet på flere afdelinger i løbet af 2023.