Oldtidsfund i 3D

Arkæologerne har fundet en 2000 år gammel urnegrav på grunden syd for Hillerød, hvor det nye hospital skal bygges. Fredag den 24. januar afslørede en CT-scanning i Billeddiagnostisk Afdeling urnens hemmeligheder.

I forbindelse med udgravninger til det nye hospital i Nordsjælland har arkæologerne fra Folkemuseet i Hillerød fundet en relativ velbevaret gravurne. Med det blotte øje kunne arkæologerne se, at urnen udover en del jord også indeholdte knogler, men hvis de skulle se mere af indholdet var der brug for moderne teknik. Derfor havde Billeddiagnostisk Afdeling ekstraordinært givet lov til en CT-scanning, der var lidt ud over det sædvanlige.

Fredag eftermiddag ankom ”patienten” flankeret af to arkæologer fra museet. Håbet var, at der udover knogler også kunne være offergaver eller tøjstykker, men desværre viste den detaljerede scanning ikke andet end knogler og jord. Det bliver nu undersøgt nærmere på gammeldags maner på Folkemuseet i Hillerød.

Urnen, der scanningen igennem blev fulgt at et mindre presseopbud og andre nysgerrige, blev fundet på en jernalderboplads syd for Hillerød, i forbindelse med udgravninger til det nye hospital i Nordsjælland. Den og dens indhold er foreløbigt dateret til at være fra omkring år 0.

Yderligere oplysninger: Se indslag i TV Lorry fra scaningen.