​​Manden bag firkløverformen, arkitekten Jason Frantzen fra det schweiziske arkitektfirma Herzog & De Meuron, lagde følgende ønske i marmorkapslen: My wish is that those who work here brings the vision to live.

Ønsker for Nordsjællands nye hospital blev muret ind i grundstenen

​I fire små marmorkapsler lagde regionsrådsformanden, hospitalsdirektøren, arkitekten og direktøren for regionens større byggerier deres ønsker for fremtidens hospital i Nordsjælland. Det skete tirsdag i forbindelse med en forsinket grundstensceremoni på Nyt Hospital Nordsjælland.

Vent...

​Normalt er grundstenen, som navnet antyder, den sten, der markerer, hvornår bygningen er opført og som bliver lagt, når byggeriet starter. Men på grund af corona har begivenheden måtte udskydes for byggeriet Nyt Hospital Nordsjælland, der for længst er kommet godt i gang, og i dag er firkløver skudt flot op af jorden. 

Tirsdag eftermiddag blev byggeriet markeret med en ceremoni, hvor der blev lagt fire små sten med håb og ønsker for det nye hospital. 

De fire sten er de første sten, som skal indgå i en stor mosaik på to gange to meter, der kommer til at ligge i lobbyens terrazzogulv. Mos​​aikken består af i alt 240 sten, der kommer til at vise hospitalets unikke firkløverform, og hver sten bliver over de næste år bliver fyldt med ønsker for det nye hospital.   

De første ønsker for fremtidens hospital

Regionsrådsformanden Lars Gaardhøj bød velkommen i byggeriets besøgscenter, hvorefter de mange gæster gik ud i byggeriets midte, hvor lobbyen kommer til at være.

​- At bygge mere end 100.000 kvadratmeter nytænkende akuthospital er bestemt ikke lige ud af landevejen. Det er en balancekunst, der nærmest kræver en linedansers præcision. Den opgave og den mulighed Region Hovedstaden fik med at udtænke og bygge et akuthospital, er alle involverede gået til med stort mod og udsyn. Mod fordi det var et krav at nytænke selve hospitalsarkitekturen. Udsyn fordi der er blevet hentet inspiration til byggeriet fra andre steder end sundhedssektoren, sagde regionsrådsformand Lars Gaardhøj.

Herefter lagde han sin ønskesten med dette ønske: 

Må patienterne mærke styrken i det mod og den omtanke, der er lagt i tilvirkningen af Nyt Hospital Nordsjælland.

Lars Gaardhøj, regionsrådsformand 

Når utopien bliver til virkelighed

Hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth indtog herefter mosaikken og gav gæsterne billedet af omgivelserne og hospitalet, når det står færdigt:

-  Dette er ikke en utopi eller en fjern fremtid. Det er den vision for Nyt Hospital Nordsjælland, som vi er ved at realisere. Og det er det, vi markerer i dag. I dag står vi på den rå beton i den kommende lobby, bygningens centrum. Omgivet af firkløverens organiske form; en form, som er funktionel med sine korte afstande, en form som skaber nærhed og de bedste rammer for gode patientforløb, en form som giver personalet optimale muligheder for at udøve deres faglighed. Men den særlige form er meget mere end mursten. Hospitalets arkitektur er en manifestation af vores visioner for, hvad et hospital kan være og blive i fremtiden, sagde Bente Ourø Rørth, og lagde denne ønskesten:

​Det er mit håb, at patienter, personale, pårørende og alle borgere i Nordsjælland oplever et imødekommende hospital. Et hospital, som udover at behandle og forebygge sygdomme med udgangspunkt i patienternes behov og ønsker, kan rumme hverdagen, skabe hjemlighed og fællesskaber.

Bente Ourø Rørth, hospitalsdirektør på Nordsjællands Hospital

Samarbejdsmodellen som forbilledet for en hel branche

Den næste med et håb for det nye hospital var Ole Kristian Bottheim, der er vicedirektør hos Center for Ejendomme i Region Hovedstaden. Han fortalte, at hverdagen, når man bygger en så kompleks størrelse som et hospital, er fuld af udfordringer, og lige for tiden mange udefrakommende udfordringer. Men i bygherreorganisationen har man håndteret udfordringerne ved i tæt og tillidsfuldt samarbejde med entreprenør og rådgivere samarbejdet om udfordringer og skabt en ny samarbejdsmodel. Derfor var Ole Kristian Bottheims ønske for det nye hospital dette: 

​Jeg ønsker, at vores måde at samarbejde omkring Nyt Hospital Nordsjælland vil være en grundsten for en ny tilgang til samarbejde i byggebranchen

Ole Kristian Bottheim, vicedirektør hos Center for Ejendomme, Region Hovedstaden

Allerede et referenceværk

Den sidste taler, der indtog mosaikken, var manden bag firkløverformen arkitekten Jason Frantzen, der er senior partner i det schweiziske arkitektfirma Herzog & De Meuron. Han fortalte om, hvordan naturen og lyset har spillet en stor rolle i udformningen af den karakteristiske firkløver, og at Nyt Hospital Nordsjælland allerede er et referenceværk for hospitaler rundt omkring i verden, der bliver tegnet i dag. Den vision, der blev lagt for ti år siden, kommer til live, og Jason Frantzen glæder sig til, at alle de dygtige klinikere kommer til at bringe visionen til live med sit ønske:  

My wish is that those who work here brings the vision to live

Jason Frantzen, senior partner, Herzog & De Meuron   ​

​​


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor