Ny viden om forstoppelse, appendicitis og hæmorider – ph.d.–forsvar af overlæge dr.med. Dennis Raahave

Den 6. oktober forsvarer seniorforsker, dr.med. Dennis Raahave fra Kirurgisk Afdeling sin ph.d. afhandling.

Afhandlingen har titlen: ”Faecal retention: A common cause in functional bowel disorders, appendicitis and haemorroids – with medical and surgical therapy”.

Ph.d.- projektet udgår fra Tarmlaboratoriet, Kirurgisk Afdeling, hvor 853 patienter er indgået i syv forskellige studier.

Resultaterne har vist, at såkaldt fækal retention, det vil sige uhensigtsmæssig ophobning af afføring i tyktarmen, er en fælles årsagsfaktor for funktionelle colon-lidelser. Samtidig er der risiko for følgesygdomme som appendicitis, divertikler (udposninger), polypper, cancer og hæmorider.

Man er således kommet videre i forståelsen af obstipation og irritabel tyktarm, som store dele af befolkningen lider af. Den medicinske behandling af patienterne var effektfuld. Ligeledes den kirurgiske, hvor nogle patienter gennemgik store operationer med tyktarmsfjernelse for svær forstoppelse. Stapler-operationerne for hæmorider, som er et særkende for hospitalet, hvor patienter er kommet fra hele landet for at få indgrebet udført med meget stor tilfredshed.

Ph.d.-forsvaret foregår den 6. oktober kl. 14 i Haderup Auditoriet, Panum Instituttet, indgang Nørre Álle 20, København 2200 N. Alle er velkomne.

Yderligere oplysninger: Afhandlingen kan rekvireres ved henvendelse til Dennis.Raahave@regionh.dk