Ny dansk forskning giver håb til stor gruppe af diabetespatienter

Danske forskere har vist, at man kan nedbringe antallet af tilfælde med kritisk lavt blodsukker med op mod en tredjedel.

Resultaterne er så overbevisende, at lægerne bag undersøgelsen opfordrer til, at man ændrer behandlingspraksis. De danske forskningsresultater er fredag offentliggjort i det internationalt anderkendte tidsskrift The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Danske forskere fra bl.a. Nordsjællands Hospital og Steno Diabetes Center har i et netop offentliggjort studie vist, at de ved en kombination af to allerede kendte insulinpræparater fra Novo Nordisk har kunnet reducere alvorlige tilfælde af for lavt blodsukker (hypoglykæmi) hos den svageste gruppe af diabetespatienter med type 1-diabetes. Sammenlignet med traditionel insulinbehandling, så har de danske forskere med den nye metode reduceret hypoglykæmi-tilfældene med 30 procent.

Opfordrer til ny behandlingspraksis

”Resultaterne fra studiet er så klare, at de bør være med til at ændre behandlingspraksis for personer med diabetes, der oplever hypoglykæmi,” siger Ulrik Pedersen-Bjergaard, der er overlæge, dr.med. på Nordsjællands Hospital og som sammen med en række kolleger står bag undersøgelsen.

”Alvorlig hypoglykæmi kan have betydelige konsekvenser for personer med diabetes herunder risiko for ulykker, og øget risiko for langsigtede komplikationer, social isolation for ikke at nævne konsekvenserne for familie og omgivelser, for det kan være både hårdt og voldsomt at opleve et insulinchok hos andre, siger Ulrik Pedersen-Bjergaard,

De svageste patienter i fokus

Studiet er specielt, fordi det netop fokuserer på en gruppe af patienter, der sjældent inkluderes i undersøgelser, men som til gengæld er den gruppe, der har mest brug for den bedst mulige insulinbehandling, nemlig gruppen af patienter, der får mere end to tilfælde af hypoglykæmi om året.

Udvalgte resultater

Behandling med Levemir® og NovoRapid®

· reducerede hyppigheden af alvorlige tilfælde af hypoglykæmi sammenlignet med human insulin (reduktion af tilfælde med 29% (10-49%); p=0.012; absolut reduktion på 0.5 tilfælde per patient om året)

· man skal således blot behandle to patienter i et år for at undgå et tilfælde med alvorlig hypoglykæmi

· og gav samtidig en lidt bedre blodsukkerkontrol (HbA1c forskel 0,13%; p=0.02)

· 159 personer deltog i studiet, der varede to år

· I den tid studiet foregik, måtte 28 patienter på den traditionelle behandling på et tidspunkt ringe 112 på grund af hypoglykæmi mod 16 patienter på den nye behandling

Fakta om hypoglykæmi

Hypoglykæmi er en tilstand med lavt blodsukker. Det kan mærkes som indre uro, rysten på hænderne, svimmelhed, svedtendens, hurtig puls og hjertebanken, humørsvingninger og sultfornemmelse. Man kan også opleve hovedpine og koncentrationsbesvær ved et for lavt blodsukker, og man kan også blive forvirret og aggressiv.

Ved alvorligere tilfælde er symptomerne bevidsthedspåvirkning, bevidstløshed og nogle udvikler kramper og lammelser (insulinchok).

Enkelte diabetikere kan pludselig udvikle insulinchok uden forvarselsymptomer. Dette ses hovedsagligt hos patienter med type 1-diabetes.