Nu kommer akutlægerne

​Jesper Juul Larsen er som en af de første læger i Danmark blevet anerkendt som speciallæge i akutmedicin, efter at området sidste år blev et selvstændigt speciale. Fra sin dagligdag i akutmodtagelsen i Hillerød giver han sit bud på, hvad der gør en god akutlæge.

Vent...

Han har altid godt kunne lide akutmodtagelserne helt siden turnusdagene. Han er uddannet nefrolog i 2010 og arbejder i dag både på et nefro- og endokrinologisk sengeafsnit og i Akutafdelingen. Men karrieren har hele tiden sværmet omkring de akutte patienter, og Jesper Juul Larsen er i dag en af de første i landet, der har fået anerkendelse som speciallæge i akutmedicin.

- Jeg kan lide, at jeg gør en forskel for de mange. Jeg føler på en måde, at jeg er læge i ordets egentlige forstand, jeg bruger min erfaring, og jeg kan hjælpe og lindre umiddelbart. Og så har jeg har hele hospitalet med alskens ekspertise i baghånden, hvis det er nødvendigt, siger Jesper Juul Larsen.

Med akutmedicin som selvstændigt speciale er det en ny type læger, der i årene fremover kommer til at søge mod akutmodtagelserne - akutmedicineren forankres i akutafdelingen med ejerskab og ansvar der omhandler de første 24-48 timer af et patientforløb. 

Er akutlæger en special type læger?

- Hvis folk skal være gode akutmedicinere, så skal de også være gode til de små og knapt så komplekse ting – det almindelige, der fylder 95% af arbejdet – og kun ved at have erfaring og glæde i det, kan du også blive god til resten - det mere specielle og akutte i ordets egentlige forstand.  

- Hvis jeg skal give et karaktertræk for en god akutmediciner, så er det evnen til at tage en beslutning og viljen til at være bredt funderet i hele spektret inden for hvad patienten måtte fejle.

Vi skal skabe en akutmedicinsk profil

I akutafdelingen glæder ledende overlæge Kitten Engell Weber sig også til, at det nye akutmedicinske speciale for alvor kommer i spil. 

- Med specialet i akutmedicin får vi nu endelig en mulighed for at etablere en formaliseret uddannelse for uddannelsessøgende læger, der gerne vil være akutlæger. Vi får mulighed for at skabe en uddannelse og sætte en ramme for hvad man skal kunne som akutlæge og tydeliggøre, hvad det er Akutafdelingens læger tager sig af i patientbehandlingen. Det er en arbejdsopgave der er taget hul på og vi har gode sparringspartnere i specialerne og i de læger som indtil nu dedikeret har arbejdet i Akutmodtagelsen og arbejdet for at forme en akutmedicinsk profil, siger Kitten Engell Weber.

Jesper Juul Larsen ser også frem til den faglige sparring der vil komme mellem både akutlæger og de etablerede specialer i fremtiden.

- Når vi får flere akutmedicinere ansat, kommer det forhåbentlig til at betyde hurtigere og bedre forløb for patienterne, der vil blive mødt af en erfaren speciallæge allerede i døren uanset tid på døgnet. Det giver en bedre udnyttelse af hospitalets ressourcer samtidigt med, at det er også bliver en bedre oplevelse for patienterne over en bred kam, siger han.

- Jeg glæder mig rigtig meget til, at vi får specialet i spil, så vi får udviklet den faglige profil og opnår sparring med de etablerede specialer. Inden for de næste 10 år skal der gerne komme mange speciallæger ud, der kan være med til at løfte vores område, til gavn for patienterne og de yngre læger der arbejder meget af deres tid i akutafdelingerne.
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor