​​

Når sygdom overskygger alt, skal samtalen have hjælp

​På Onkologisk og Palliativ Afdeling kan patienterne være så syge eller i chok over en alvorlig diagnose, at de kan have svært ved overskue at tage beslutninger om valg af behandling. Her kan fælles beslutningstagning være en hjælp til lægen i samtalen.

Vent...

Teamet for mave/tarm-kræft på Onkologisk og Palliativ Afdeling har systematisk arbejdet med fælles beslutningstagning det sidste år, og det er ikke længe siden, at teamet dedikerede en dag til blandt andet at øve samtaleteknikker til brug i konsultationerne.

Patientens præferencer er det sværeste af få frem i samtalen

Når man spørger cheflæge Thomas Broe om, hvorfor det er så vigtigt at have fokus på fælles beslutningstagning, forklarer han:
- Som klinikere har vi en begrebsverden, som er ukendt for de fleste patienter. Og i vores afdeling kan patienterne ovenikøbet være så alvorligt syge eller i chok over deres diagnose, at det kan være vanskeligt for dem at modtage information. Patientens præferencer kan være noget af det sværeste af få frem i samtalen, når der skal tages beslutning om behandling - eller ingen behandling, for konsekvenserne ved valget er vanskelige at overskue. Og det er her, at vi kan bruge klinisk fælles beslutningstagning som et af elementerne i at få bragt patienten hen til et sted, hvor hun reelt er i stand til at være med til at tage beslutningen.

Pionérafdeling

Onkologisk og Palliativ Afdeling er en af fire pilotafdelinger i regionen, der har været igennem en proces med udvikling og nu undervisning og øvelser i brug af konkrete redskaber. Processen er understøttet af Center for Patientinddragelse og Center for Fælles Beslutningstagning

Næste skridt er, at de gode erfaringer fra mave/tarm-teamet skal deles med de øvrige teams i afdelingen.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor