Millioner til nordsjællandsk forskning i bedøvelse

Innovationsfonden har investeret syv millioner kroner i udviklingen af ny metode for smertelindring på Nordsjællands Hospital

En metode, der bruger betydeligt mindre smertestillende og lokalbedøvende medicin end i dag, og som samtidig giver patienterne en markant bedre smertelindring efter en operation.

Det arbejder forskere fra Nordsjællands Hospital på højtryk for at udvikle i samarbejde med firmaet Ferrosan Medical Devices.

Nu har Innovationsfonden for forskning, teknologi og vækst i Danmark givet syv millioner kroner til videre udvikling og test af projektet.

Projektet er udviklet på baggrund af et allerede eksisterende samarbejde mellem Anæstesiologisk Afdeling på Nordsjællands Hospital og Ferrosan Medical Devices.

Saltvandsindsprøjtning til forskning

- Med denne saltvandsindsprøjtning får vi mulighed for at ansætte tre Ph.d.-studerende og fastholde seniorforskere til det videre arbejde. Sammen med Ferrosan Medical Devices bliver vi et meget stærkt tværfagligt forskningsteam.
Og om tre år skal denne forskning gerne resultere i et konkret produkt, siger Kai Lange, forskningsansvarlig overlæge og dr.med. på Anæstesiologisk Afdeling.

Læge og Ph.d.-studerende, Christian Rothe, også fra Anæstesiologisk Afdeling er ikke i tvivl om, at projektet vil komme mange patienter til gode.

- For patienterne vil den nye metode betyde langt færre smerter, og de vil kunne sendes tidligt hjem fra hospitalet, siger Christian Rothe

Innovation med offentlige og private midler

Nordsjællands Hospital og Ferrosan Medical Devices ser et stort potentiale i projektet, både kommercielt på det globale marked og for en forbedret behandlingskvalitet.

- Det er et virkelig stærkt eksempel på, hvordan det offentlige og private sammen kan skabe forskning og udvikling på højeste niveau til gavn for patienterne og for samfundet, siger Arnt Lund, direktør for forretningsenheden Electromechanics i Ferrosan Medical Devices

Mindre medicin og bedre bedøvelse

Den nye metode, der skal udvikles over de næste tre år, skal gøre det muligt at bruge langt mindre smertestillende medicin og samtidig opnå en bedre og tilpasset smertebehandling. Dette gælder både før, under og efter operationer.

Projektet har over de næste tre år et samlet budget på 15 mio. kr., og Innovationsfonden finansierer altså knap halvdelen. Det øvrige budget dækkes af Ferrosan Medical Devices og Nordsjællands Hospital.