Med udsigt til Roskilde Fjord fra operationsgangen

​Landskabsbilleder på operationsgangen mindsker nervøsiteten hos patienter, der skal opereres, og skaber rammerne for en ”drømmerejse” væk fra de kliniske omgivelser under operationen.

​​Uddannelsesansvarlig sygeplejerske og projektleder Birgitte Steentoft Zilmer står bag den kandidatafhandling, der har dannet grundlaget for initiativet.

Ventetiden i en hospitalsseng inden en operation kan give anledning til mange nervøse tanker, især når området er klinisk og instrumentalt.

Derfor har operationsgangen fået hængt 11 store akustikbilleder med forskellige landskabsmotiver op. Forskning peger på, at landskabsmotiver kan mindske patienters smerte og nervøsitet. Billederne er derfor udvalgt med fokus på motiver samt med farverne blå og grøn, som medfører en mindre stigning i puls og respirationsfrekvens end f.eks. farverne rød og gul. En bøgeskov ved Hindsgavl Dyrehave og solnedgang over Roskilde Fjord er blot nogle af de motiver, der nu pryder væggene på operationsgangen og hjælper med at aflede patienternes tanker.

Uddannelsesansvarlig sygeplejerske og projektleder Birgitte Steentoft Zilmer står bag en kandidatafhandling, der har dannet grundlaget for initiativet:
- Der har været en rigtig god modtagelse af billederne både fra patienter og personale. Patienterne har givet udtryk for at kunne genkende motiverne, som har medvirket til, at de er taget på en lille ”drømmerejse” væk fra virkeligheden inden operation, ved at ligge og tænke tilbage på dengang, de selv var i den en bøgeskov. Operationspersonalet nyder også godt af at kunne kigge på pæne og inspirerende billeder, når de færdes rundt på gangene.

Formålet med de nye akustikbilleder har været at skabe et helbredende rum for patienterne fremfor et hæmmende rum og det er planen, at billederne kan tages med hen på det nye hospital.

Fakta
  • Kandidatafhandlingen hedder: Ventetid udenfor comfortzonen – En kvalitativ interviewundersøgelse af patienters oplevelse af præoperativ ventetid på operationsdagen og kan findes på Aarhus Universitets opgavebank på nettet.
  • Firmaet Sonovision har leveret billederne.