Markant færre alvorlige bristninger

Et finsk håndgreb og en målrettet indsats betyder historisk få alvorlige fødselsbristninger blandt fødende på Nordsjællands Hospital.

Bristninger i mellemkødet hos fødende er en frygtet og meget ubehagelig følgeskade i forbindelse med fødsler, men jordemødre og læger på Nordsjællands Hospital har nedsat antallet af de mest alvorlige bristninger, som involverer endetarmsmusklen, med mere end 60 procent.

I dag er det kun 1,7 procent af de fødende på Nordsjællands Hospital, der oplever de mest alvorlige bristninger, hvor tallet på landsplan er cirka 4 procent.

Håndgreb gjorde udslaget

Jordemødre og læger på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling har i to år arbejdet målrettet med flere metoder for at nedbringe antallet af bristninger blandt de fødende. Det blev udslagsgivende for det positive resultat, at man siden oktober 2013 konsekvent har brugt et særligt håndgreb, hvor jordemoderen med den ene hånd støtter kvindens mellemkød og med den anden styrer hastigheden, hvormed barnets hoved fødes.

Bristninger som involverer endetarmsmusklen kan have store konsekvenser for den enkelte kvinde, da hun kan få problemer med at holde på luft og afføring.

Det finske ægtepar Jouko og Tiina Pirhonen, der er henholdsvis fødselslæge og jordemoder, har udbredt kendskabet til håndgrebet og undervist alle læger og jordemødre på Nordsjællands Hospitals fødeafdeling i brugen af det. Håndgrebet anvendes nu som fast rutine og antallet af alvorlige fødselsbristninger falder fortsat.

Yderligere oplysninger: Hanne Brix Westergaard, overlæge, Gynækologisk Obstetrisk Afdeling, hanne.brix.westergaard@regionh.dk