Det er en god idé at være i god form, hvis du bliver indlagt med lungebetændelse. Det er konklusionen i en netop publiceret forskningsartikel af Camilla Koch Ryrsø, der er humanfysiolog og ph.d.-studerende i forskningsprojektet Surviving Pneumonia på Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling.
- Studiet viser entydigt, at det har stor betydning for både overlevelse og risiko for indlæggelse på intensiv samt genindlæggelse, hvilken fysisk aktivitetsniveau, muskelstyrke og funktionsniveau man har, når man bliver indlagt, siger Camilla Koch Ryrsø.
Undersøgelsen blev foretaget blandt 355 patienter indlagt på Nordsjællands Hospital mellem 2019 og 2021. Ved indlæggelsen fik patienterne evalueret deres funktionsniveau, gribestyrken blev testet som et mål for den generelle muskelstyrke, mens et spørgeskema afdækkede patienternes fysiske aktivitetsniveau.
Forskningsresultatet taler sit tydelige sprog
For patienter med et lavt fysisk aktivitetsniveau var risikoen for at blive genindlagt fordoblet og 3-5 gange højere for at dø indenfor 180 dage efter udskrivelsen i forhold til patienter, der var fysisk aktive. Derudover havde patienter med nedsat muskelstyrke fordoblet, deres risiko for at dø indenfor 180 dage efter udskrivelsen.
Patienter med nedsat funktionsniveau havde tre gange øget risiko for at blive indlagt på intensiv, op til to gange øget risiko for at blive genindlagt samt tre gange øget risiko for at dø indenfor 180 dage efter udskrivelsen.
Det Fysisk Aktive Hospital
Surviving pneumonia er en del af ambitionen om Nordsjællands Hospital som Det Fysisk Aktive Hospital, hvor fysisk træning spiller en stor rolle i behandlingen. Projektet udføres i samarbejde med Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.
Læs mere om studiet i artiklen: Association between Barthel Index, Grip Strength, and Physical Activity Level at Admission and Prognosis in Community-Acquired Pneumonia: A Prospective Cohort Study