Frakturudrykning opsporer knogleskørhed

​En fraktursygeplejerske har siden marts haft kontakt med over halvdelen af hospitalets patienter med lavenergibrud. Det er første skridt mod en mere offensiv indsats, der skal opspore patienter med risiko for knogleskørhed.

​- Når patienter får et lavenergibrud, altså et brud som skyldes fald fra samme plan eller hverdags aktiviteter, hænger det ofte sammen med knogleskørhed. Vi ved at patienter, der har haft et brud, har mange gange forhøjet risiko for at få nye brud, som kan føre til smerter, invaliditet og død, og de koster mange penge for hospital og samfund, siger overlæge Louise Tjelum.

Fraktursygeplejersken har haft kontakt med over halvdelen af de patienter, der kommer på Nordsjællands Hospital med lavenergibrud og arbejder på at få kontakt til endnu flere. Ved kontakt bliver patienterne informeret om deres risiko og anbefalet kontakt til egen læge.

- Vi ved, at den metode ikke er helt god nok. Derfor vil vi fra årsskiftet selv begynde at udrede patienterne og om nødvendigt sikre den rette behandling, siger Louise Tjelum.

Antallet af danskere med knogleskørhed er i 2018 172.400. Derudover har cirka en halv million danskere sygdommen uden at vide det. Ved at sikre, at patienter med lavenergibrud bliver udredt for knogleskørhed og om nødvendigt sat i behandling, kan man reducere risiko for nye brud og samfundet kan spare mange penge.