Forskere undersøger bakterier på nyfødte

​Med en bevilling på knap 1 mio. til forskning i bakteriekolonisering af nyfødte vil forskere på Nordsjællands Hospital undersøge, om fostre udsættes for bakterier allerede med fostervandet inden fødslen.  Det kan også betyde ny viden om effekten af proceduren for vaginal seeding.

Overlæge og klinisk lektor, Tine Clausen samt læge og ph.d.-studerende Paul Axelsson fra Gynækologisk Obstetrisk Afdeling på Nordsjællands Hospital forsker i den tidlige bakteriekolonisering af barnet for bedre at kunne vejlede gravide omkring valg af fødselsmetoder.

De har modtaget knap 1 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til forskning i tidlig bakteriekolonisering af babyer.

- Målet er i første omgang at undersøge om der er tegn til bakterier i fostervandet i form af DNA eller levende bakterier. Hvis børnene koloniseres med bakterier, allerede mens de ligger i livmoderen, spiller den kolonisering, som sker i forbindelse med fødselsprocessen måske en mindre rolle, siger Tine Dalsgaard Clausen.

Vaginal seeding

Bakterierne på barnets krop, og især i mave-tarm kanalen, har betydning for udviklingen af sygdomme senere i livet. Børn, der fødes på naturlig vis, udsættes for bakterier, som stammer fra moderens vagina. Derimod har børn født ved kejsersnit en anderledes bakterieflora på sig.

Tine Dalsgaard Clausen håber at kunne frembringe ny viden, som kan være væsentlig i relation til videre studier af betydningen af ”vaginal seeding”, som er en relativ nyligt beskrevet procedure, hvor børn født ved kejsersnit bliver smurt ind i vaginalsekret fra moderen umiddelbart efter kejsersnittet i forsøget på at opnå samme bakteriekolonisering, som ved en normal fødsel.
Vaginal seeding kendes også som gaze-metoden.

Bakteriekoloniseringen af barnet påvirkes også af en lang række andre faktorer end fødselsmåden, blandt andet moderens forbrug af antibiotika under graviditet, amning, kost, miljø og antibiotikabehandling i barnealderen.

Bevilling fra Novo Nordisk Fonden

Tine Clausen har modtaget en bevilling på 972.750 kr. af Novo Nordisk Fonden under projektstøtte inden for klinisk og translationel lægevidenskab til studierne, som gennemføres i samarbejde med forskergruppen på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling på Nordsjællands Hospital, samt en række eksterne samarbejdspartnere.