Europæisk forskernetværk styrker overvågningen af nye alvorlige vira

​Professor Thea Kølsen Fischer fra Nordsjællands Hospital skal sammen med europæiske kolleger være med til udvikle, teste og implementere generiske overvågningsplatforme for ikke-polio enterovirus og andre nye alvorlige vira

Vent...

Der sker øget forekomst af ikke-polio enterovirus i Danmark og resten af verden og samtidig en reducering af international diagnosticerings- og overvågningskapacitet – og det er et alvorligt problem. 

Derfor derfor leder en række europæiske forskere efter metoder til at overvåge virus i stor skala. Det sker i et samarbejde mellem over 60 eksperter med henholdsvis virologisk, folkesundhedsvidenskabelig eller klinisk baggrund fra 24 forskellige europæiske lande i the European Non-Polio Enterovirus Network (ENPEN). 

Vi skal opdage virus hurtigere

En af initiativtagerne til netværket er forskningschef og virolog, professor Thea Kølsen Fischer. Hendes fokus er på hurtigere diagnostik og dermed bedre behandling af mennesker med alvorlig sygdom forårsaget af ikke-polio enterovirus. 
Virusset er den mest almindelige årsag til meningitis men er også involveret i andre alvorlige neurologiske tilstande, som den poliolignede sygdom akut slap myelitis og akut hjernebetændelse. 

- I netværket arbejder vi på hurtigere opdagelse og dermed bedre behandling af patienter med alvorlige sygdomme forårsaget af enterovirus, og vi baserer vores forskning på data fra nationale og europæiske overvågningssystemer af smitsomme sygdomme. 

Forekomstener af ikke-polio enterovirus er stigende, og kan være alvorlige, som for eksempel udbruddet i USA i 2014, hvor mange tusinde børn blev alvorligt syge og indlagte med vejrtrækningsbesvær og lungebetændelse, og i Spanien i 2016, der medførte flere hundrede lammelser blandt børn samt enkelte dødsfald. 
Det er endnu uvist, hvad der forårsager den stigende forekomst af ikke-polio enterovirus.

Mindre national laboratoriekapacitet

Poliovirus, der er i familie med enterovirus har i flere år været tæt på at være udryddet i hele verden. Faldet i polioinfektioner verden over, har fået WHO, til at stramme kravene til håndtering af prøver indeholdende poliovirus, hvilket igen har resulteret i lukning af mange nationale WHO-poliovirus referencelaboratorier. 

Reduktionen i laboratoriekapacitet har reduceret mulighederne for at identificere ikke-polio enterovirus i diagnostiske prøver fra patienter med neurologiske symptomer. Det er denne tendens, som det europæiske forskernetværk forsøger at modvirke.

FAKTA OM IKKE-POLIO ENTEROVIRUS

 • Enterovirus tilhører poliovirus-familien
 • Den kan medføre alvorlig infektion i centralnervesystemet herunder meningitis og lammelser
 • Den rammer børn og unge hårdest
 • Forekomsten af ikke-polio enterovirus er stigende internationalt

 

FAKTA OM ENPEN

 • Netværket er grundlagt i 2017 af Thea Kølsen Fischer og 2 andre virologer fra Oxford. Formålet er at styrke overvågningen af ikke-polio enterovirus
 • Over 60 eksperter med virologisk, folkesundhedsvidenskabelig eller klinisk baggrund (fx neurologisk, pædiatrisk og infektionsmedicinsk) fra 24 forskellige lande deltager
 • Netværket har udviklet fire protokoller til overvågning af alvorlige enterovirus.

 

OM THEA KØLSEN FISCHER

 • Klinisk professor i folkesundhed, virusinfektioner og epidemier ved Institut for Folkesundhed ved Københavns Universitet
 • Forskningschef og ledende overlæge på Nordsjællands Hospital
 • Dr. med og > 160 peer-viewed videnskabelige publikationer
 • Deltager på WHO-eksperthold der skal opklare, hvordan covid-19 er opstået
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor