Spørg ind
På temadagen var der eksterne oplægsholdere som både gav anledning til debat og eftertanke, blandt andet praktiserende læge Jan-Helge Larsen, der gav gode råd om hvordan man skaber en relation til patienten. At spørge ind og blive klogere på patientens præferencer er én af mulighederne.
Undersøgelser viser, at der er en tendens til, at det som lægen eller sygeplejersken tror betyder meget for patienten faktisk ikke har en særlig stor betydning. Deltagerne fik selv mulighed for at teste Jan-Helge Larsens teknikker, da de i gruppearbejde fik helt konkrete samtaleøvelser.
"Lad patienterne komme til orde"
Nordsjællands Hospital har de seneste par år arbejdet med Fælles Beslutningstagning. Overlæge Fahimeh Andersen fra Onkologisk og Palliativ Afdeling fortalte om, hvordan hun sammen med sine kolleger det seneste halve år har arbejdet systematisk med at inddrage patienter med kræft i tarmen eller bugspytkirtlen i forhold til deres behandlingsmuligheder.
- Det handler om det menneske, der sidder overfor mig i konsultationen. I første omgang handler det om, at lade patienterne komme til orde i konsultationen, så de får mulighed for at lufte deres bekymringer og spørgsmål og hvad de ellers måtte have på hjerte, fortæller Fahimeh Andersen.

Der er forskellige muligheder for at arbejde med fælles beslutningstagning. Onkologisk og Palliativ Afdeling arbejder ud fra en større model, hvor Center for Patientinddragelse har bidraget med at udvikle beslutningshjælpere målrettet patienter i de specifikke kræftforløb.
-Vi startede med at kortlægge patientforløbene og blive skarp på, hvor der er beslutninger, som skal træffes. Derudover arbejder vi med at skabe de rette forventningerne hos patienterne allerede inden de møder op. Det gør vi ved at sende informationsmateriale om, hvordan de bedst kan forberede sig og hvad de kan forvente til konsultationen, uddyber Fahimeh.
Indtil videre har responsen fra patienterne været positiv og afdelingen planlægger at udvide til flere patientforløb. Det er også planen, at Center for Patientinddragelse skal evaluere på patienternes oplevelser i afdelingen.
Fælles beslutningstagning i stor og lille målestok
Tovholder på projektet Birgit Jurlander er godt klar over, at det ikke muligt for alle at lave den grundige kortlægning, som Onkologisk og Palliativ Afdeling har foretaget. Derfor er hendes opfordring til afdelingerne i første omgang at komme i gang med nogle mindre ting. Det kan fx være at overveje, om man kan inddrage Fælles beslutningstagning i nogle af de indsatser, der allerede kører i afdelingen, eller øve sig i at stille nogle åbne nysgerrige spørgsmål til patienten i konsultationen for at afklare deres præferencer, før man i fællesskab med patienten vælger hvilken form for udredning og behandling der i den givne situation passer patienten bedst.
Nordsjællands Hospitals arbejde med Fælles beslutningstagning i høj grad været med Center for Fælles Beslutningstagning som fast sparringspartner i udvikling og implementering.