Usikkerheden smittede også

​​Hygiejneorganisation og psykologer arbejdede tæt sammen, da man i coronaberedskabets første uger skulle hjælpe med både korrekt brug af værnemidler og frygten for en ny og ukendt sygdom.

For mange var den første tid af forårets coronaberesdskab en hektisk tid. Nye arbejdsgange, nye kolleger og frem for alt en ny sygdom, som ingen kendte meget til. Og når hygiejnesygeplejerskerne skulle vejlede og instruere personalet i korrekt brug af værnemidler, blev det hurtigt klart, at der manglede noget. Der var stadig usikkerhed og utryghed hos mange medarbejdere.

Enkelte var så bange for den nye sygdom, at de begyndte at tage ekstra forholdsregler, som i sidste ende kunne gøre mere skade end gavn; fx flere sæt handsker på en gang eller handsker, der blev sprittet af.

Vi lyttede meget

Løsningen blev at inddrage organisationspsykologerne i undervisningen i de daglige undervisningssessioner.

- Vi fandt sammen en tilgang, hvor vi afdækkede og italesatte selve bekymringerne. Vi lyttede meget, og jeg kunne hjælpe med at fortælle om normale reaktioner ved angst og i kriser. Først når vi havde håndteret frygten, gennemgik vi procedurer og vejledninger, siger Martin Winther Troelstrup, organisationspsykolog på Nordsjællands Hospital.

Sammen med hygiejnesygeplejerske Helene B. Gyrup var han ansvarlig for at gennemføre sessionerne på covidafsnittene. Der blev også gennemført lignende sessioner for både læger og sygeplejersker på andre afdelinger.

Fagligheden var der allerede

Overlæge Bente Olesen, der står i spidsen for den infektionshygiejniske enhed på Nordsjællands Hospital, har kun fået positive tilbagemeldinger på partnerskabet.

- De fleste var glade for bare at vide, de ikke var alene med deres bekymringer, og de blev bekræftede i, at de i deres faglighed allerede havde mange af de rigtige værktøjer til både at passe på sig selv og de smittede patienter, siger Bente Olesen.

Læs artiklen om samarbejdet på "The National Center for Biotechnology Information" (åbner i nyt vindue)