Syge lunger på højskole

​Fokus på livskvalitet og hvordan man bedst lever med sin sygdom fylder programmet, når Tisvilde Højskole og Nordsjællands Hospital indleder tre dages højskoleophold for en gruppe af de svageste KOL-patienter.

Et højskoleophold, der skal give indhold og redskaber til et liv med en alvorlig og kronisk lungesygdom. Det tilbud har cirka 20 patienter – der alle lider af lungesygdommen KOL i svær og fremskreden grad – sagt ja tak til, og de indlogerer sig op Tisvilde Højskole fra mandag den 16. november til onsdag den 18. november.

Højskoletilbuddet er det første af sin art i Danmark, og er blevet til i et samarbejde mellem Nordsjællands Hospital og Tisvilde Højskole.

- Det er patienter, som i høj grad risikerer at isolere sig og få sværere og sværere ved at håndtere deres sygdom. Det ser vi hver dag konsekvenserne af i vores ambulatorie på hospitalet, og derfor var vi ikke sene til at slå til, da muligheden for et samarbejde med Tisvilde Højskole bød sig, siger Britt Holmgaard, der er ledende oversygeplejerske på Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling på Nordsjællands Hospital.

Lungeforeningen: Godt tænkt
- Mennesker, der er hårdt ramt af KOL, kommer nemt til at isolere sig, alene fordi det kan være en voldsom fysisk anstrengelse at komme ud. Derfor er et ophold med motiverende og livsbekræftende aktiviteter som det i Tisvilde både godt tænkt og overordentligt velkomment, siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

De tre dage på højskolen vil have fokus på oplevelser, udvikling og samvær med andre mennesker med KOL. Det hele sker i trygge rammer på deltagernes præmisser, og der vil foruden eksterne oplægsholdere også være oplæg og støtte fra læge og sygeplejersker fra Nordsjællands Hospitals KOL-ambulatorium.

På opholdets sidste dag, onsdag den 18. november, markeres den Internationale Lungedag.
Omkring 430.000 mennesker i Danmark lider af KOL. Sygdommen er uhelbredelig.

Redaktør