Status på hospitalsbyggeriet

Det skrider for alvor fremad med byggeriet ved Overdrevsvejen, og der emmer af hektisk aktivitet med jorddumpere, pælerammemaskiner og betonkanoner på den over 30 hektar store byggeplads.

​I tårnkranernes skygge

Første etape med otte måneders intenst gravearbejde er afsluttet, og der er udgravet en 32.000m2 stor kælder til det nye Nordsjællands Hospital. Efter mere end 2.200 betonpæle er rammet i jorden, og 1.200 jordankre er installeret, er totalentreprenøren NCC godt i gang med at støbe den enorme betonbundplade på 16.000m3 beton, og ydervæggene til hospitalets nederste kælderniveauer.

Den store bundplade er i armeret beton og 75cm tyk. Den støbes i 16 portioner af ca. 1.000m3, som svarer til hvad der kan lade sig gøre at støbe på en lang arbejdsdag, hvor mere end 100 betonkanoner kører beton frem til kranerne inden støbningen er færdig. Kældervæggene er 5,4m høje og 35cm tykke og støbes i stykker af 10m ad gangen. De store afstande og dybden i byggegruben gør kraner uundværlige. I slutningen af september vil hele ni kraner være installeret, klar til at løfte bl.a. armeringsnet og hælde den megen beton ned i byggegruben.

Du kan se mere om det store støbearbejde i denne video.

I forbindelse med byggepladsen er der etableret en permanent skurby, som vil agere arbejdsplads for de godt 100 mennesker, der har deres daglige gang på pladsen, indtil hospitalet står færdigt. Hovedbygningen i skurbyen er på mere end 2.000m2 fordelt på to etager. I en tilstødende bygning findes skurbyens kantine samt et lokale indrettet til besøgscenter.

Besøgscenteret er endnu ikke færdigindrettet og fuldt operationelt, og er i øjeblikket ligesom resten af skurbyen omfattet af særlige coronabegrænsninger. Det kan derfor endnu ikke benyttes til modtagelse af gæster, men vil slå dørene op for rundvisninger og andet, når tingene er mere tilbage til normalen. På selve byggepladsen er indført coronarestriktioner for at sikre arbejdernes sikkerhed og projektets fremdrift. Af samme grund er bemandingen i skurbyen også præget af, at nogle medarbejdere arbejder hjemmefra.

Midt i naturen

Adgang og udsyn til naturen er en af kongstankerne ved det nye hospital, og tænkt dybt ind i dets helende arkitektur. På byggegrunden er etableret to store søer til lokal afledning af regnvand, hvoraf den ene er mere end 6.500m2 stor. Søerne vil, udover at bidrage til det smukke naturlige udsyn fra hospitalet, også medvirke til at forsinke evt. vand fra større regnskyl og hjælpe vandet med at sive væk fra hospitalsgrunden.

Byggepladsens omkreds er mere end en kilometer lang, og hospitalsbygningen vil være over 300m lang fra kløverspids til kløverspids.

Du kan se udviklingen på byggepladsen i årets første otte måneder her.Du kan se udviklingen på byggepladsen i årets første otte måneder her.