Offentligt-privat samarbejde reducerer smerter hos patienter

​Læger fra Nordsjællands Hospital har i samarbejde med medicovirksomheden Ferrosan Medical Devices på rekordtid introduceret et nyt produkt på markedet, der reducerer operationsrelaterede smerter.

Det har taget mindre end 2 år at omsætte en idé til et færdigt produkt. Det er usædvanligt hurtigt for et forskningssamarbejde mellem det offentlige og det private indenfor sundhedssektoren.

Den nye metode, som reducerer patienternes smerter efter operationer i skuldre, knæ, hænder og fødder, blev præsenteret for den private virksomhed af hospitalet i september 2013 og allerede 3 måneder senere var der søgt patent på idéen.

Alle har brændt for idéen
I maj 2015 blev det færdige smertekateterprodukt, Certa Catheter™, CE mærket og efterfølgende lanceret på det danske marked, og i dag kan det købes i flere europæiske lande.

- Det har alene kunnet lade sig gøre, fordi alle har brændt for idéen og troet på produktets kliniske potentiale på det globale sundhedsmarked. Der har været tale om et tæt og konstruktivt samarbejde, der gør fremtidige idéer og projekter nemmere at realisere, siger forskningschef på Nordsjællands Hospital, Lise Tarnow.

Krum nål
Produktidéen er desuden utrolig simpel.  Smertekateteret er fastgjort til en krum nål, der tydeligt kan ses på ultralyd-skanningen. Det gør det muligt for narkoselægen at trække smertekateterets hul, hvor lokalbedøvelsen injiceres igennem, helt tæt op ad nerven. Det giver en meget præcis smertedækning med minimale gener for patienterne.

Det stopper ikke her
Og samarbejdet stopper da heller ikke her. Overlæge, dr.med. Kai Lange, der er ansvarlig for forskningen og læge ph.d.-studerende Christian Rothe er, i tæt samarbejde med Ferrosan Medical Devices, allerede i gang med at udvikle en doseringspumpe, der kan optimere smertedækningen yderligere.

- Med fokus på vores kliniske praksis udvikler vi hele tiden på både Certa Catheter™ og doseringspumpen, siger overlæge dr. med. Kai Lange. Der er netop ansøgt om patent på den meget fintfølende doseringspumpe. Den kan, sammen med smertekateteret, give en helt nøjagtig mængde medicin på det helt rigtige sted over et længere tidsrum og derved forlænge smertedækningen i området.

Forskning til gavn for patienterne
På Nordsjællands Hospital er der glæde over, at erhvervssamarbejdet med Ferrosan Medical Devices har skabt muligheder for at høste frugten af hospitalets forskningsindsats. Den nye metode anvendes allerede dagligt på hospitalet med fine resultater i forbindelse med smertedækningen af patienterne efter operation.

- Det er rigtig vigtigt, at vi hele tiden tænker innovativt og udvikler nye behandlingsmuligheder for vores patienter. Vi er derfor meget stolte af den forskning og de resultater, som Anæstesiologisk Afdeling har opnået, siger vicedirektør på Nordsjællands Hospital, Tomas Joen Jakobsen.