Nyt madkoncept med friske råvarer og mere økologi

​Køkkenet på Nordsjællands Hospital er i fuld gang med at lægge hele menuen om. Med hjælp fra blandt andre kokken Jan Friis-Mikkelsen skal patienterne fremover præsenteres for mere økologi og lokale råvarer af højeste kvalitet. Selv måden maden serveres på bliver også set efter i sømmene.

​​Driftsleder for køkken og kantine Helle Steen Petersen fremviser den nye morgenmad , som fra i dag serveres til patienterne på Nordsjællands Hospital. Inden sommer relanceres aftenmåltiderne og til efteråret den varme middagsmad. (Fotograf: AV-afdelingen, Nordsjællands Hospital)

Hjemmelavet müesli, marmelade og æblemost, hjemmebagte boller, kanelsnegl og frisk frugt. Morgenmaden på Nordsjællands Hospital har netop fået et gevaldigt løft, der i sidste ende skal give gladere og raskere patienter. Sammen med et nyt blik på, hvor meget anretning og servering betyder for spiseglæden kommer hele madoplevelsen i centrum.

-På Nordsjællands Hospital ønsker vi at være Patienternes Hospital. Måltiderne spiller en vigtig rolle for patienternes oplevelse af at være indlagt. Vi er derfor meget stolte af og glade for, at vi nu kan lancere det her helt nye meget appetitlige madkoncept, siger hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth.

- Patienterne har efterlyst et mere lækkert og moderne køkken, end vi hidtil har kunnet tilbyde. Nu har vi sat nydelse og madglæde i højsædet og tænkt forbedringer i hele processen. Lige fra bedre råvarer til hvordan maden bliver serveret for patienterne. Alt har fået et serviceeftersyn, siger Helle Steen Petersen, der er driftsleder i køkkenet på Nordsjællands Hospital.

I første omgang er det morgenmaden, der er blevet gentænkt. Inden sommer relanceres aftenmåltiderne og til efteråret den varme middagsmad.

Kokkesamarbejde højner niveauet
Kokken Jan Friis-Mikkelsen, der er et kendt ansigt i den danske madbranche og i mange år har arbejdet for at højne niveauet i de danske køkkener, er tilknyttet projektet. Han har sammen med køkkenet skabt et helt nyt madkoncept.

- Vi skal give patienterne lysten til at spise tilbage, for det er ikke kun medicinalindustrien, der kan gøre folk raske. Et godt måltid kan gøre os glade, få os til at smile og i sidste ende give os kræfter, som man ikke har for mange af, når man er indlagt på et hospital. Før fokuserede vi på, at patienten skulle have den rette mængde protein, kulhydrat og fedt. Nu tør vi også tale om lysten til mad og glæden ved mad, siger Jan Friis-Mikkelsen.

Færre men bedre valg
Den nye menu skærer nogle af de tidligere mange valgmuligheder væk og fokuserer i stedet på en højere kvalitet. Flere lokale råvarer, der følger sæsonen og minimum 30 procent økologi sammen med en mere moderne anretning skal få patienterne til at spise mere og bedre. Oplevelsen skal være tættere på en god restaurant end et stort industrikøkken.

Det nye madkoncept bygger på viden om, at madoplevelsen har stor betydning for patienternes oplevelse af at være indlagt på hospitalet. Samtidig vil en bedre spiseoplevelse give et højere kostindtag og på den måde hjælpe til, at patienterne ikke taber sig, mens de er indlagt.

Yderligere informationer:
Driftsleder for køkken og kantine Helle Steen Petersen, Nordsjællands Hospital, telefon: 2443 6241
Kok og restauratør på Tinggården i Asserbo Jan Friis-Mikkelsen, telefon: +45 4011 9225
Hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth, Nordsjællands Hospital, telefon: 4829 3001