NASA teknologi mod åreforkalkning

​Nyt forskningsprojekt undersøger om vakuumbehandling har effekt på den type af åreforkalkning i benene, der også kaldes vindueskiggersyge.

Mere end to tredjedele af den danske befolkning over 55 år rammes af åreforkalkning.
Over 60.000 danskere har desuden stærke smerter i læggene, når de går. Derfor holder de hele tiden pauser. Det ser ud som om, at de står og kigger på vinduer. Derfor kaldes det for vindueskiggersyge.

Forskere fra Nordsjællands Hospital undersøger nu i et nyt projekt, om vakuumbehandling har en positiv effekt på patienter med åreforkalkning.

Udviklet til astronauter
Til forsøget bruges VacuMed-maskinen, der er udviklet på Institut for Rumfartsmedicin i Tyskland på baggrund af teknologi NASA bruger til astronauter i rummet.
Også elitesportsfolk benytter sig nu af teknikken til at afkorte restitutionstiden efter træningen.

Princippet er at udsætte benene for et varierende undertryk. Patienterne placeres med underkroppen i et lufttæt trykkammer, hvor der foretages cykliske trykændringer.

Studiet er startet i maj 2016. Halvdelen af de 50 patienter, der deltager i studiet, vil over tre måneder modtage vakuumbehandling med VacuMed-maskine oveni den sædvanlige behandling.

Læs mere om forskning på Nordsjællands Hospital