Kunstig intelligens rykker ind på hospitalet

​Kirurgisk Afdeling har netop afprøvet brugen af kunstig intelligens som et hjælpemiddel til at diagnosticere patienter for tarmkræft. Erfaringerne er positive og giver et blik ind i fremtidens behandling.

Brug af kunstig intelligens – også kaldet AI (Artificial Intelligence) – er netop afprøvet med positive resultater på Kirurgisk Afdeling.

-Via en modul, der kobles til vores eksisterende udstyr, får vi et ekstra sæt ’øjne’ på screeningsbilledet, som kan spore os i retning af regn på kræft. Løsningen er stadig umoden, men har klart potentiale som supplement under en undersøgelse, fortæller afdelingslæge på Kirurgisk Afdeling, Bent Castensøe-Seidenfaden.

Produktet kobles til den kikkert, som under undersøgelsen føres ind i tyktarmen. Under scanningen vises en særlig markering på skærmen, hvis modulet observerer områder, som ser unormale ud. Disse observationer kan være et godt hjælpemiddel under en scanning.

AI vinder mere og mere frem i sundhedsvæsnet. Senest har Bispebjerg og Hvidovre testet AI-løsningen, som dog stadig er en 1. generations-løsning.

-Der er ingen tvivl om, at vi nu ser de første spæde skridt til at tage AI i brug i den kirurgisk behandling på hospitalerne. Om bare et par år spår vi, at produkterne er så gode, at de bliver en del af fremtidens behandling af tarmkræft, siger Bent Castensøe-Seidenfaden.

Endoskopimodul hedder GI Genious og leveres af firmaet Medtronic.