Køkkenets sociale ansvar

​Hospitalskøkkenet har året rundt voksne i jobpraktik fordelt i alle dele af produktionen. For køkkenchefen er det et bevidst valg om at løfte et socialt ansvar, samtidig med, at det giver god mening i en travl hverdag.

Mennesker på kanten af arbejdsmarkedet, flygtninge og aftjenere af samfundstjeneste; alle kan de pille æg eller snitte salat, samtidig med de lærer om, hvilke pligter og rettigheder, der findes på en arbejdsplads.
Derfor er det en gevinst for alle, når køkkenet på Nordsjællands Hospital året rundt har omkring en håndfuld praktikanter i et forløb, der strækker sig over et par måneder.

- Jeg synes først og fremmest, at vi har et socialt ansvar. Men for mig som arbejdsgiver giver det også god mening. Vi investerer selvfølgelig tid og ressourcer i alle praktikforløb, men til gengæld får jeg en mere mangfoldig arbejdsplads og over tid måske endda også et større og mere sikkert rekrutteringsgrundlag, når jeg mangler vikarer eller fastansatte i produktionen, siger køkkenchef Helle Steen Petersen.

Få ressourcerne i spil
Udfordringen kan være, at få udnyttet de kompetencer, som hvert enkelte menneske kommer med. Nogle kommer helt uden erfaring eller skolegang, mens andre kan være højtuddannede med mange kompetencer, der kan bringes i spil.

Firas al Azmeh har haft et succesfuldt rekrutteringsfirma i Damaskus med 10 ansatte, hvor han bl.a. headhuntede talenter til sundhedssektorer i de arabiske lande. I dag er han syrisk flygtning, der kæmper med det danske sprog. Han har været i praktik hos Helle i to måneder.

- Jeg har været i hele køkkenet og har lært noget om den danske kultur. Nu stoler Helle på mig, og jeg hjælper nu med de øvrige praktikanter som en slags brobygger, der kan forklare og hjælpe, når nogle ting er svære at forstå, siger Firas al Azmeh.

Det er sammen med jobcentret i Gribskov Kommune, at aftale mellem Firas og køkkenet er kommet i stand.

- Hans store erfaringer med mennesker og HR og er noget vi kan bruge i vores daglige organisering og Firas er et meget godt eksempel på, hvordan praktikken kan bruges til gavn for både ham og os som arbejdsplads, siger Helle Steen Petersen.