​Kogebogen Grøn inspiration blev torsdag den 10. november officielt lanceret ved et arrangement i kantinen på Nordsjællands Hospital. Bogen kan købes i hospitalets kiosker i Hillerød og Frederikssund for 50 kr. ​

Hospitalet udgiver klimavenlige opskrifter

​Nordsjællands Hospital har i en årrække arbejdet med klimavenlig mad. Nu er de grønne opskrifter samlet i en kogebog.

Køkkenet på Nordsjællands Hospital rykker igen på vores forståelse af industrikøkkener og hospitalsmad, når de udgiver kogebogen "Grøn Inspiration", der samler de 25 mest efterspurgte opskrifter fra køkkenets kødfrie menu. Kogebogen maner é​n gang for alle myten om kedelig og tung hospitalsmad i jorden.

-Opskriftssamlingen med vores 25 største grønne hits skal både inspirere på køkkenbordene i den helt almindelige husholdning og i større institutioner. Samtidig har vi fået opfordringer fra både personale og patienter, som gerne selv vil prøve kræfter med mere grønt på tallerknerne, siger køkkenchef Helle Steen Petersen.

- Vi har arbejdet længe med at få vores menu mere grøn og bæredygtig, og hvert af vores initiativer er blevet taget meget godt i mod af både personale og patienter, fortæller køkkenchef på Nordsjællands Hospital Helle Steen Petersen. ​​

Paneret pastinak eller fuskefilet

Blandt de populære opskrifter kan du f.eks. finde risotto med sprød svampearancini, solsikkekrebinetter og køkkenchefens egen favorit; paneret pastinak, som på kantinens menukort præsenteres som fuskefilet.

Køkkenet udvikler selv opskrifterne og trækker bl.a. på, at mange medarbejdere kommer fra andre steder i verden og på den måde kan bidrage med inspiration fra andre madtraditioner. Udgangspunktet er altid sæsonens råvarer og gerne økologiske.

- Vi ser først på smagen og på, hvordan retten kan præsenteres lækkert og indbydende, men vi skal som hospital også altid holde øje med, at det hele også passer med det rigtige ernæringsindhold, siger Helle Steen Petersen.

​Maksimal velsmag

Udgangspunktet er det store køkken på Nordsjællands Hospital, men visionen er den samme, som man finder på de bedre restauranter og taler lige ned i den aktuelle miljø- og klimadagsorden: mindre kød, mere lokal og maksimal velsmag.

- Vi vil sætte et mindre klimaaftryk og lave sundere mad, men vi vil ikke gå på kompromis med smagen eller kvaliteten. Det har udfordret os som fagmennesker, og nok også nogle af vores spisende, men tilbagemeldingerne på vores forskellige grønne initiativer er overvældende positive, og får også opmærksomhed uden for hospitalet, som da vi i efteråret var inviteret til Madens Folkemøde, for at dele vores gode erfaringer, siger Helle Steen Petersen.

​Om bogen

De 25 retter i opskriftssamlingen er alle vegetariske, og der er ved alle opskrifter oplyst beregning af CO2 og energi. Bogen kan købes i medarbejderkantinerne og kioskerne på Nordsjællands Hospital fra den 11. november 2021 og koster 50 kr.