Hjertepatienter får hurtigere behandling på Danmarks første brystsmerteklinik

​Som den første af sin art i Danmark åbner Nordsjællands Hospital en brystsmerteklinik med et helt særligt hjerte-setup i akutmodtagelsen. Bemandet med både akut- og hjertesygeplejersker kan klinikken give en hurtigere og mere målrettet behandling til patienter med akut opståede brystsmerter.

Hurtigere afklaring, hurtigere behandling og færre indlæggelser. Det skulle gerne blive resultatet, når de første patienter har været igennem Danmarks første fremskudte brystsmerteklinik, der fra 1. februar er en realitet på Nordsjællands Hospital.

Den specielle bemanding med sygeplejersker fra både hjerteafdelingen og akutafdelingen er både til gavn for patienterne og udnytter hospitalets ressourcer bedre.

Samarbejdet mellem to grupper af specialsygeplejersker, får patienter med mistanke for at have en blodprop i hjertet hurtigere videre til den rette behandling – og de patienter, som ikke er i risikozonen får en hurtigere afklaring og undgår på den måde en både psykisk belastende og dyr indlæggelse på hjerteafdelingen.

​Eksperterne tager imod i døren

- Hvis der er mistanke om blodprop i hjertet, så møder patienterne nu eksperterne allerede i akutmodtagelsen frem for senere i forløbet, det giver alt andet lige en bedre og hurtigere behandling, siger overlæge Birgit Jurlander, der er overlæge på Nordsjællands Hospital og formand for projektgruppen.​​

10 senge i akutmodtagelsen i Hillerød er dedikeret til hjertepatienter, heraf er halvdelen særligt reserveret til patienter med mistanke om blodprop i hjertet. Her arbejder akutsygeplejersker og kardiologiske læger og sygeplejerske tæt sammen om patienterne, og det er dette tætte samarbejde mellem specialerne allerede i modtagelsen, der er sin første af sin art i Danmark.

Kigger mod udlandet

Den nye brystsmerteklinik følger danske og internationale eksperters nyeste anbefalinger og læner sig op ad meget gode tyske erfaringer. Hospitalets vicedirektør Tomas Joen Jakobsen er ikke i tvivl om, at den nye organisering er en gevinst for alle.

- Vi ved fra udlandet, at det først og fremmest gavner patienterne. De får hurtigere den rette behandling, og det kan i yderste konsekvens redde liv, siger Tomas Joen Jakobsen.

Brystsmerteklinikken bliver bemandet med sygeplejersker fra både akut- og hjerteafdelingen døgnet rundt. Der vil også fast være en hjertelæge til stede i akutmodtagelsen i dagtimerne og fast hjertelæge tilknyttet fra hjerteafdelingen døgnets øvrige timer.

Målet med brystsmerteklinikken er både, at flere patienter med mistanke om blodprop færdigbehandles i akutmodtagelsen og at indlæggelsestiden afkortes. Der er årligt ca. 2.400 indlagte patienter af denne type på Nordsjællands Hospital.