Grønt lys for ny type pacemaker til hjertepatienter

​Som det første mindre hospital i Europa kan Nordsjællands Hospital nu tilbyde patienter med hjerteproblemer at få implanteret en ledningsløs pacemaker. Pacemakeren fylder kun en tiendedel af en traditionel pacemaker og sættes direkte i hjertet, så patienterne undgår et kirurgisk indgreb.

Nu er der godt nyt for de hjertepatienter, der lider af hjerteflimren i hjertets forkammer og står overfor at skulle have en pacemaker. Som noget nyt kan hjerteafdelingen på Nordsjællands Hospital nu tilbyde at implantere en pacemaker uden ledninger, der både er mere sikker og mere komfortabel end en traditionel pacemaker.

Pacemakeren hedder Micra TPS og har eksisteret et par år, men det er første gang, at et mindre hospital i Europa får licens til at udføre denne type operation. Hidtil har det været forbeholdt de store hjertecentre i Danmark - Rigshospitalet, Herlev-Gentofte Hospital, Odense Universitetshospital og Århus Universitetshospital, Skejby.

-Pacemakeren implanteres direkte i hjertet og kræver derfor ikke ledninger for at blive forbundet til hjertet. På den måde undgår man dels et kirurgisk indgreb og dels nogle af de komplikationer, som en traditionel pacemaker ellers kan give. Men mest af alt har den en stor psykologisk effekt, da pacemakeren er kosmetisk usynlig for patienterne, forklarer overlæge Michael Dilou Jacobsen på Kardiologisk Nefrologisk Endokrinologisk Afdeling på Nordsjællands Hospital - Hillerød.

Færre komplikationer ved ny pacemakerteknologi
Michael Dilou Jacobsen er siden efteråret 2016 blevet oplært i den nye pacemakeroperation – dels på Skejby og dels gennem supervision af firmaet bag pacemakeren. Og han er ikke i tvivl om, at den ny type pacemaker gør en stor forskel for patienterne:

-Der er påviselig mindre risiko for komplikationer ved denne type end ved den traditionelle pacemaker. Bl.a. ser vi, at infektionsrisikoen minimeres betydeligt i og med, pacemakeren føres gennem lysken og direkte ind i hjertet og altså ikke er forbundet til hjertet med ledninger længere. Det samlede overfladeareal, som bakterier kan sætte sig på, er simpelthen mindre, forklarer Michael Dilou Jacobsen.

Siden december 2016 har de første 11 patienter med succes fået indopereret pacemakeren på Nordsjællands Hospital. At der nu er givet grønt lys for at tilbyde Micra TPS på Nordsjællands Hospital glæder hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth:

-På Nordsjællands Hospital søger vi konstant at være på forkant med den nyeste udvikling og kunne tilbyde patienterne den bedst kendte behandling tæt på dem. Derfor er det utrolig positivt, at vi nu matcher hjertecentrenes tilbud, så flest mulige patienter kan få glæde af den nyeste pacemakerteknologi, udtaler Bente Ourø Rørth.

Det forventes, at cirka 2 patienter om måneden kan blive opereret med den ledningsløse pacemaker. Micra TPS har på lige fod med en traditionel pacemaker en forventet batterilevetid på 10 år. Herefter vil man i de fleste tilfælde blot placere en ny pacemaker ved siden af inde i hjertet.

Bente Ourø Rørth, Hospitalsdirektør, Nordsjællands Hospital, tlf. 48 29 30 01

Michael Dilou Jacobsen, Overlæge på Kardiologisk, Nefrologisk  og Endokrinologisk Afdeling, tlf. 48 29 74 24