​​​​​​​​​Projektleder Maria Edith Taudorf (t.v.) i​ dialog med afdelingsjordemoder Gitte Ulriksen (midt) og vicechefjordemoder Britt Strøm Johansen om fremtidens fødestuer. Foto: Karen Grønkjær.
​​

Fremtidens fødende får hjemlige omgivelser

​​Der skal bygges videre på de gode erfaringer med sansefødestuer, som blandt andet har mindsket risikoen for akut kejsersnit. Derfor bliver de ti fødestuer på det nye hospital hjemlige og private rum med sansemiljø og hvor det kliniske udstyr ikke stjæler rampelyset.​​​

Vent...

​En skærm med slørede naturbilleder breder sig over den ene væg. Fra skjulte højtalere i loftet strømmer blid musik. Gennem det store vindue er der udsigt til natur, og et halvgennemsigtigt rullegardin lukker det skarpeste lys ude. En lampe hænger ned fra loftet i sofahjørnet, og skabslåger skjuler det kliniske udstyr, der ellers minder om, at det ikke er et hotel, men en fødestue.

- Vi har været igennem en proces med at tilpasse fødestuerne, og min tanke har været at skabe et rum, der minder om et hotel. Et rum, man bruger intuitivt, og hvor man ikke tænker ’undskyld, hvor skal jeg være?’ Man tager et bad, hvis man har lyst, og føler sig umiddelbart godt tilpas, fortæller afdelingsjordemoder Gitte Ulriksen fra Gynækologisk Obstetrisk Afdeling.

​​Væk med det kliniske udstyr

Arbejdet med fremtidens fødestuer har identificeret tre hovedelementer i den kommende løsning: Dynamiske billeder, lyd og lys, klinisk udstyr skal skjules, og der skal skabes et hjemligt, privat og intuitivt rum.

- Vi har blandt andet arbejdet på at skjule medicinsk udstyr under sokler og rykket sengepanelerne op i en højde, så det på et senere tidspunkt er muligt at tilføje et kabinet skab, der kan trækkes ned over udstyret ved sengen, forklarer projektleder Maria Edith Taudorf fra Nyt Hospital Nordsjælland Udvikling, og vicechefjordemoder Britt Strøm Johansen supplerer:

- Den enkelte jordemoder vil ikke lægge mærke til, at soklen mangler under skabene, så udstyret kan køres væk der, men det kommer til at gøre en stor forskel for følelsen af hjemlighed, at fødestuerne ikke umiddelbart ligner et hospital.​


​De nye fødestuer får en sanseskærm, der er integreret i væggen, og et hyggeligt familiehjørne. Stuen skal minde mere om et hotel end et hospital.

San​sestimulerende omgivelser

Sanseskærmene skal integreres i væggen, så skærmen ikke bliver dominerende i rummet, og vil gå i ét med væggen, når den er slukket.

- Vi har arbejdet med sansemiljøer for fødende siden 2012 og har stærk evidens for, at det fremmer oxytocin hos den fødende og dermed reducerer brugen af ve-stimulerende medicin. Jeg tror også på, at det kommer til at gøre en stor forskel for de fødende, at de kan se ud på grønne omgivelser, og at der er naturfarver og træ i indretningen, fastslår Gitte Ulriksen.

De to jordemødre lægger også vægt på, at der kommer det samme sansetilbud til alle fødende, og at lyset på stuerne også bliver rart for medarbejderne at arbejde i.​

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor