Kan man ved at tilbyde fysisk aktivitet som del af behandlingen øge overlevelsesraten og livskvaliteten, når man er indlagt med lungebetændelse? Og hvad betyder det for antallet af indlæggelsesdage og genindlæggelsesgraden? Det er nogle af de spørgsmål, som overlæge på Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling Birgitte Lindegaard nu undersøger i forskningsprojektet Surviving pneumonia.
-Vi ved, at inaktivitet er dårligt for kroppen, og vi ved, at infektionstilstande tærer på kroppen. De to veldokumenterede tilstande falder sammen i patienter, der indlægges med lungebetændelse, hvoraf hver fjerde patient faktisk genindlægges indenfor 30 dage, fortæller Birgitte Lindegaard.
Under en normal indlæggelse taber patienten muskelmasse, som betyder, at de ældre patienter ofte kommer mere svækkede ud, end da de kom ind.
Sengecykler og styrketræning som medicin
I forskningsprojektet tilbydes 204 patienter indlagt med lungebetændelse enten standardbehandling uden træning, træning med sengecykler eller træning med skræddersyede øvelser udviklet af Trygfondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.
De to træningsgrupper udfører dagligt 30 minutters træning under indlæggelsen, og alle 3 grupper bliver løbende monitoreret og fulgt efter deres udskrivelse. Indtil videre har 80 patienter været en del af forskningsforsøget.
Bør være standardbehandling på hospitalet
Om halvandet år kan forskerne svare på, om fysisk træning forkorter antallet af indlæggelsesdage, øger livskvaliteten og forhindrer genindlæggelser.
-Hvis vores studie viser, at indlæggelsestiden er kortere, og at de bevarer muskelmassen, som vores hypotese er, så er vores vision, at man implementerer det hos alle indlagte patienter, siger overlæge Birgitte Lindegaard
Birgitte Lindegaard mener, at fysisk træning under indlæggelse i fremtiden bør være standard-behandling på danske hospitaler.
-Vi vil forhindre, at funktionsniveau og livskvalitet forringes under hospitalsindlæggelsen og efter udskrivelse. Derfor forventer vi ved positive resultater at kunne implementere træning under indlæggelse som en del af behandlingen på alle hospitalsindlagte medicinske patienter.
Overlæge Birgitte Lindegaard (tv) og humanfysiolog og Ph.D. Camilla Koch Ryrsø (th) fra Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling står bag forskningsprojektet Surviving pneumonia. Det Fysisk Aktive Hospital
Surviving pneumonia er en del af ambitionen om Nordsjællands Hospital som Det Fysisk Aktive Hospital. Her har flere forskningsbaserede projekter fokus på fysisk aktivitet som forudsætningen for en ny type hospital, hvor fysisk træning spiller en stor rolle i behandlingen.
Forskningsprojektet udføres i samarbejde med Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.
Læs mere om Surviving pnemonia.
Fakta om lungebetændelse
I Danmark indlægges der årligt 50.000 patienter med lungebetændelse, hvoraf størstedelen er over 65 år eller lever med flere kroniske sygdomme. Heraf dør 11 % inden for 30 dage, og 19 % dør inden for 180 dage.
Ældre indlagt med lungebetændelse er i gennemsnit indlagt i 7,8 dage og 26 % genindlægges indenfor 30 dage.