Forskning i søvnapnø skal forbedre trafiksikkerhed

​Træthed og tunge køretøjer er en dødsensfarlig kombination. Derfor har forskningschef Lise Tarnow fra Nordsjællands Hospital modtaget 350.000 kroner til forskning i søvnapnø og type 2 diabetes hos bus- og lastbilschauffører.

​Flertallet af danske bus- og lastbilchauffører er overvægtige, og måske som følge deraf har mange også diabetes og søvnapnø. Det betyder, at en stor del af dem ikke er ordenligt udhvilede, når de kører på vejene.
Undersøgelser viser, at op mod hver femte af alle trafikulykker med motorkøretøjer skyldes træthed og uopmærksomhed. 
 
- Det er en stor gruppe chauffører, der måske lider af søvnapnø uden at vide det. De er trætte bag rattet, og det er et stort trafiksikkerhedsproblem, men heldigvis kan søvnapnø som regel behandles ret let, siger forskningschef Lise Tarnow.
 
I en nylig svensk undersøgelse led 28 procent af bus og sporvognsoperatører af søvnapnø og blandt disse havde 60 procent været involveret i en arbejdsrelateret trafikulykke.

Screening på alle AMU-skoler

I første omgang, er der tale om et pilotprojekt, der skal skabe et overblik over, hvor stort problemet med søvnapnø og type 2 diabetes er blandt danske erhvervschauffører. På baggrund af resultaterne kan der udvikles et målrettet screeningsprogram for særligt udsatte grupper, der forhåbentligt kan implementeres på alle landets AMU-skoler.
 
Lise Tarnow har modtaget 250.000 kr. af FDE Fonden og 100.000 kr. af Rådet for Sikker Trafik til forskningsprojektet, der er udviklet i tæt samarbejde med fag- og brancheorganisationer.
Projektet er forankret i Forskningsafdelingen.
 
For yderligere oplysninger 

forskningschef Lise Tarnow
Redaktør