Blandt Europas bedste til håndhygiejne

Som det første danske hospital nogensinde er Nordsjællands Hospital med i opløbet om at vinde en prestigefyldt håndhygiejnepris.  Den internationale bedømmelseskomité var tirsdag den 4. oktober på besøg for at vurdere hospitalets årelange indsats for korrekt håndhygiejne.
Flere års systematisk arbejde med hygiejne blandt patienter og medarbejdere på Nordsjællands Hospital er indtil videre kulmineret i en finaleplads til den prestigefyldte europæiske håndhygiejnepris ”European Hand Hygiene Excellence Award 2017”.
Prisen uddeles hvert andet år og er en udløber af WHO’s internationale håndhygiejneprogram.

- Det er en stor ære, at man kigger mod Nordsjælland, når vinderen af håndhygiejnens ’Oscar’ skal findes. Aldrig tidligere har et dansk hospital været nomineret, og vi kan som organisation være stolte af, at vores indsats nu skaber international opmærksomhed, siger hospitalsdirektør på Nordsjællands Hospital Bente Ourø Rørth.

Nomineringen bunder i et årelangt arbejde på håndhygiejneområdet, hvor hospitalet har ydet en stor indsats for at fastholde fokus på korrekt håndhygiejne over tid, bl.a. ved systematisk og kontinuerlig monitorering blandt alle faggrupper og på et vedvarende højt niveau.

Tirsdag var de internationale eksperter professor Didier Pittet og professor Anne Simon rundt på Nordsjællands Hospital for med egne øjne at vurdere hygiejneindsatsen.

Patientsikkerhed som rettesnor
Hygiejnearbejdet er en datadrevet indsats, som har umiddelbar konsekvens for patientsikkerheden. Det systematiske dataarbejde har været et bærende element i projektet Patientsikkert Sygehus, der i dag er afsluttet, men har skabt varige kulturændringer på hele hospitalet.

- Vi har selv vidst det et stykke tid, men det er altid dejligt, når andre fagfolk også får øje på, at vi har fået skabt en solid forbedringskultur i vores daglige arbejde med patientsikkerhed. Det er en ære overhovedet at være i betragtning til prisen, og uanset om vi vinder eller ej, så fortsætter vores arbejde mod at være de bedste til patientsikkerhed, siger Bente Ourø Rørth.

Fakta om Hand Hygiene Excellence Award
Hospitalet modtog tirsdag den 4. oktober besøg af professor Didier Pittet og professor Anne Simon fra Hand Hygiene Excellence Award-komitéen.

Didier Pittet er professor og ekspert i hygiejne og patientsikkerhed ved universitetshospitalerne i Genève og mangeårig partner i WHO’s hygiejnearbejde.

Anne Simon er professor ved universitetshospitalet Saint-Luc i Bruxelles og leder af det belgiske håndhygiejneprogram.
Håndhygiejneprisen uddeles hvert andet år i Geneve, og vinderen udvælges bl.a. ud fra kriterierne kreativitet, innovation og ledelsesforankring af håndhygiejneindsatsen.