Bioanalytikere afslører unøjagtigheder i blodprøver

Saltubalance i blodet hos patienter med blodmangel har hidtil kunnet påvirke laboratorieudstyr til at give unøjagtige resultater. Det har bioanalytikere fra Nordsjællands Hospital i et samarbejde med Metropol netop offentliggjort i et videnskabeligt studie.

Bioanalytikere er afhængige af deres avancerede apparatur, så analyserne bliver så nøjagtige og diagnosen så præcis som muligt. Derfor har det også vakt opmærksomhed, at Nordsjællands Hospital i samarbejde med Metropol har vist, at standardtesten for størrelsen på de røde blodlegemer hidtil har været unøjagtig.

"Når vi tester patienters blodprocent og antallet af røde blodlegemer, tilsætter maskinen blodprøven en fortyndingsvæske, som indeholder en natrium- eller saltmængde, der svarer til saltmængden i 'normalt' blod. Vi har fundet ud af, at fortyndingsvæsken kan forstyrre testresultatet, så blodanalysen så at sige 'støjer' og viser en forkert størrelse på de røde blodlegemer," siger Jens Peter Philipsen, som er bioanalytiker ved Nordsjællands Hospital.

Små blodlegemer kan indikere jernmangel og store blodlegemer kan indikere mangel på B12-vitamin.

I stedet for at måle på de røde blodlegemers størrelse, kan man i stedet måle deres hæmoglobinindhold. Den analyse er uafhængig af saltbalancen og giver derfor et mere nøjagtigt resultat.

Det videnskabelige studie er netop publiceret i The Scandinavian Journal of Clinical & Laboratory In​vestigation (åbner i nyt vindue)