Analyserer 1000 COVID-19 podninger om dagen

​I efteråret 2020 stod det klart, at Klinisk Biokemisk Afdeling på Nordsjællands Hospital skulle bidrage med analyse af COVID-prøver. Nu leverer afdelingen svar på 4-7 timer for cirka 1000 podninger dagligt.

​Det var et led i kriseledelsens beslutning om at gøre Regionen Hovedstadens samlede COVID-diagnostiske kapacitet mere robust, at regionens akuthospitaler skulle til levere svar på COVID-podninger. Klinisk Biokemisk Afdeling gik til opgaven med krum hals.

Nu er det marts 2021, og laboratoriet er oppe på fuld drift. Det betyder at samtlige COVID-podninger, der tages på Nordsjællands Hospital mellem kl.6.00-19.00, bliver analyseret lokalt på PCR-maskiner og ikke længere sendes til Herlev Hospital.

Målet var blandt andet at reducere unødig tid i isolation for indlagte patienter med en hurtigere svartid end de 8-20 timer, der tidligere var realiteten for podningsprøverne.

- Det mål har vi nået med vores svartid på 4-7 timer for de fleste prøver. Grunden til, at vi kan levere så hurtige svar, er dels, at vi sparer transporttid og ventetid på transporterne, der tidligere afgik cirka hver fjerde time, og dels at vi har indrettet laboratoriet med parallelle produktionslinjer, så vi kan sætte analysekørslerne i gang forskudt, fortæller ledende overlæge i Klinisk Biokemisk Afdeling, Thomas Schiøler.

Det nye PCR-laboratorium er dimensioneret til en daglig kapacitet på 1.000 analyser dagligt og kan klare en spidsbelastning på 1.200 prøver dagligt, før det er nødvendigt at videresende prøver til andre laboratorier.