5 mio. til forskning i bedre behandling af intensivpatienter

​Væskeophobning i forbindelse med nyresvigt er en almindelig komplikation hos intensivpatienter, men der er begrænset med viden omkring den optimale behandling. Det skal en bevilling på 5 mio. kr. til forskere på Nordsjællands Hospital nu råde bod på.

Overlæge, klinisk forskningslektor Morten Bestle fra Intensiv Afsnit på Anæstesiologisk Afdeling har fået en bevilling på 5 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden til at forske i behandling af væskeophobning på intensivpatienter med akut nyresvigt.

- Målet er at undersøge effekten af målrettet og hurtig fjernelse af væskeophobning. Resultatet vil muligvis kunne forbedre behandlingen og dermed give patienter med akut nyresvigt en større chance for at generhverve nyrefunktionen og en mindre risiko for at dø,” siger Morten Bestle.

For at kunne måle effekten af behandlingen gennemfører Morten Bestle og hans forskergruppe på Nordsjællands Hospital et stort klinisk forsøg i samarbejde med Rigshospitalet med deltagelse af flere intensivafdelinger i Danmark og udlandet.

Mellem 25 og 50 % af intensivpatienter oplever akut nyresvigt, og væskeophobning er desværre en hyppig komplikation. Det går dårligt for patienter med stor væskeophobning, men der er kun begrænset viden om den optimale behandling.

Bedre patientbehandlingsmetoder

Mulighederne for mere patientnær forskning vækker også begejstring i direktionen på Nordsjællands Hospital.

- Vi er meget glade for, at forskere på Nordsjællands Hospital med bevillingen får mulighed for at bidrage til at forbedre behandlingen for en gruppe kritisk syge patienter. Vi sætter stor pris på, at Novo Nordisk Fonden også støtter forskerinitierede kliniske forsøg på hospitalerne for at forbedre klinisk praksis, siger Jonas Egebart.