SMIL - ​Sundhed, Mad, Indkøb og Livsstil

Hvordan skabes de optimale betingelser for at have et sundt, langt og lykkeligt liv? Hvilken adfærd hjælper os med at undgå udviklingen af fysiske og psykiske sygdomme? Hvis allerede opstået, hvilken adfærd hjælper så med at forbedre eller helt kurere disse sygdomstilstande?

Formålet med SMIL-projektet er at belyse sammenhængen mellem sundhed og indkøbsvaner meget direkte. Kort fortalt så vil en samkøring af indkøbskvitteringer med registre for sundhed og sygdom åbne op for helt nye unikke muligheder for at forbedre danskernes sundhed. 

Vi ved, at kost, motion, alkohol og rygning – de såkaldte KRAM-faktorer – betyder meget for sandsynligheden for at udvikle nogle af de største danske folkesygdomme såsom diabetes, kræft, hjertesygdomme, depression og angst samt en lang række andre. Men til trods for de mange tiltag, der er lavet for at forbedre folkesundheden, er antallet af mange af de store fysiske og psykiske sygdomme stigende – uden, at vi ved hvorfor.

Er stigningerne eksempelvis grundet ændringer i kostsammensætning? Stress? giftstoffer i nærmiljø og fødevarer? andre livsstilændringer? forbedringer i diagnostik?

Den eksisterende viden om betydningen af, hvad vi putter i munden - hvad enten det er alkohol, røg eller mad - for sundhed stammer næsten udelukkende fra spørgeskemaer. Det er der en lang række problematikker ved. Selvrapportering af indkøbsvaner vil altid blive generaliseringer og kan derfor være forbundet med en stor grad af målefejl. Derfor er kendskabet til ernærings betydning for sundhed begrænset. Dette ses bl.a. i de ekstremt svingende anbefalinger om at fravælge eller tilvælge specifikke fødemidler.

SMIL

Det er præcis disse problematikker som SMIL-projektet kan afhjælpe. Gennem dette projekt vil vi blandt andet undersøge, om det er muligt at forudsige/undgå sukkersyge, hjertesygdom, kræft, gigt og mange andre sygdomme hvor kosten måske og måske ikke har betydning for sygdomsudvikling. Derudover bliver det også muligt at se på sammenhængen mellem sygdomsforløb og indkøbsvaner. Det vil sige, hvorvidt specifikke indkøbsmønstre eksempelvis hænger sammen med kortere sygdomsforløb. Over tid bliver det også muligt at se på udviklingen af kostsammensætning gennem en længere periode og sundhed.

Kort fortalt så vil en samkøring af indkøbskvitteringer med registre for sundhed og sygdom åbne op for helt nye unikke muligheder for at forbedre danskernes sundhed. Forskningen baseret herpå vil eventuelt kunne muliggøre bl.a. meget mere præcise anbefalinger til kost og kostsammensætning, en bedre og mere dybdegående forståelse af ernærings betydning for sundhed, potentielle mekanismer mellem sociale forhold og indkøbsvaner og meget mere. 

Dataindsamling og databeskyttelse

Vi indsamler indkøbskvitteringer i samarbejde med Storebox hos de forbrugere, som er villige til at deltage. Oplysningerne bliver overført direkte til Danmarks Statistik udenom Storebox, hvilket vil sige, at Storebox på intet tidspunkt har adgang til andre oplysninger end de indkøbskvitteringer, der allerede ligger i deres systemer. På Danmarks Statistik bliver indkøbskvitteringerne nu en del af forskerordningen, som dels beskytter data og dels sikrer at data kun kan bruges til samfundsnyttige projekter. Det vil sige, at data er fuldstændig anonyme og kan kun tilgås af godkendte forskere gennem beskyttede servere. Derudover vil intet af den viden, der tilegnes gennem projektet blive brugt til andet en samfundsnyttig forskning.

For at deltage i projektet skal du benytte Storebox til dine kvitteringer og tilmelde dig dette studium gennem Storebox-appen. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig Storebox, kan det gøres her (link åbner i nyt vindue).

For de, der er interesseret, kan i tilmelde jer opdateringer fra projektet og få årlige opdateringer med den ny viden, som projektet har bidraget til.
 
De bedste hilsner fra forskerholdet anført af
Professor Dr. Christian Torp-Pedersen

Kontakt

Hvis du har spørgsmål til projektet så kontakt SMIL.
Send en mail til SMIL

Teamet

Professor og projektansvarlig
Dr. Christian Torp-Pedersen, Nordsjællands Hospital
Send en mail til Christian Torp-Pedersen 

Professor
Thomas Alexander Gerds, Københavns Universitet
Send en mail til Thomas Alexander Gerds

Post doc
Linda Ejlskov, Aarhus Universitet
Send en mail til Linda Ejlskov



Redaktør