FAQ

​Her finder du svar på de oftest stillede spørgsmål vedrørende SMIL-projektet.


Hvilke kvitteringer medtages, hvis jeg tilmelder mig?

​Hvis du tilmelder dig SMIL, vil vi modtage alle kvitteringer fra Storebox. Det vil sige, at alle kvitteringer fra de butikker, som er integreret med Storebox medtages. Kvitteringer som du selv uploader til din Storebox app kommer dog ikke med.Får I adgang til min fulde historik hos Storebox?

Vi modtager alle kvitteringer fra den dag du tilmelder dig og fremefter. Det vil sige, hvis du tilmelder dig i dag, er det alle dine kvitteringer fra i dag og fremefter, der bliver en del af forskningsprojektet. Hvis du på et tidspunkt afmelder dig, vil kvitteringer efter denne dato ikke blive en del af projektet.Får I kvitteringerne løbende, når jeg handler?

​Vi har ikke løbende adgang til dine kvitteringer. Kvitteringer vil blive uploadet til Danmarks Statistik for alle tilmeldte til projektet ca. én gang hvert kvartal.Hvorfor skal I bruge mit cpr-nummer?

​Vi beder om cpr-nummer ved tilmelding, da det bruges til at sammenholde oplysninger om indkøbsvaner med eksempelvis oplysninger om sygdomme fra de danske registre. Cpr-nummeret krypteres ved Danmarks Statistik, så ingen forsker vil have adgang til dit cpr-nummer.Hvem har adgang til mit cpr-nummer?

​Når du indtaster cpr-nummer gemmes det på en sikker server på Aalborg Universitetshospital. Med mellemrum uploades cpr-numrene til Danmarks Statistik, hvor de krypteres inden forskergruppen får adgang til data. Dermed har ingen adgang til dit cpr-nummer, heller ikke forskergruppen.Har Storebox adgang til mit cpr-nummer?

​Storebox får ikke adgang til dit cpr-nummer, de har fortsat alene adgang til de data som de hele tiden har haft adgang til.Hvad sker der med mit data på Danmarks Statistik?

​Vi behandler dit data med en række almindelige personoplysninger fra de danske registre hos Danmarks Statistik som f.eks. køn, alder og oplysninger om sygdomme. Oplysningerne behandles i ”pseudonymiseret” form, hvilket betyder, at det ikke er synligt for forskerne der foretager analyser, hvem kvitteringer og data vedrører.Kan andre forskere få adgang til mit data?

​Det er kun den aktuelle forskergruppe som har adgang til data, men i forbindelse med et samarbejde, kan der laves forskningsprojekter indenfor det formål som er defineret i forbindelse med projektet. Det er Forskningsleder, professor Christian Torp-Pedersen der styrer adgangen til data.Hvad er forskerordningen på Danmarks Statistik?

Du kan læse mere på Danmarks Statistiks hjemmeside (link åbner i nyt vindue). Organiseringen hos Danmarks Statistik sikrer, at der aldrig kan eksporteres data på enkeltpersoner fra Danmarks Statistik. Det er kun hos Danmarks Statistik at disse oplysninger nogensinde er samlet, og det er kun forskergruppen der kan anvende data til samfundsnyttige projekter.


Hvad er formålet med undersøgelsen?

​Det krypterede nummer vil blive brugt til at sammenholde oplysninger om indkøbsvaner og f.eks. oplysninger om sygdomme (f.eks. har en person der har købt meget sodavand højere sandsynlighed for at få en diagnose med diabetes?) fra registrene. Det er på denne måde, at dette forskningsprojekt som det første i verden kan sammenligne reelle indkøbsvaner (og dermed spise-og drikkevaner) med en lang række sygdomsudfald.
Redaktør