Forskningens Døgn

Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der afholdes hvert år i foråret. Nordsjællands Hospital afholder i år nedenstående arrangement.

 

Forskningens Døgn 20. april 2018 i Auditoriet på Nordsjællands Hospital i Hillerød

 

I år var fokus på epidemier og infektioner i krydsfeltet mellem forskning og kultur. Med overskriften "Epidemier og infektioner – før, nu og i fremtiden. Hvad gør forskerne?" var der lagt op til et spændende program for de mange besøgende.

-Arrangementet har givet deltagerne et unikt indblik i den forskning, vi laver, og hvordan epidemier og infektioner gennem historien har sat sit præg på vores kultur, og hvordan en pandemi fremover kunne udspille sig, fortæller konstitueret forskningschef Stig Mølsted. 

Et kig tilbage i medicinhistorien
Aftenens program var sammensat, således at tilhørerne blev ført tilbage i historien af medicinhistoriker Lars Ole Andersen og fik indsigt i og perspektivet på epidemier og pandemier som den sorte pest og senest den spanske syge, som for blot 100 år siden slog mange mennesker ihjel i Danmark.

Nutidens forskning
I dag arbejder forskerne på Nordsjællands Hospital fortsat med at nedsætte dødeligheden i forbindelse med lungebetændelse i form af forskning omkring, hvordan vi som mennesker tager imod antibiotika, og hvorvidt alle skal have den samme dosis.

Forskerne overlæge Birgitte Lindegaard Madsen samt lægerne Gertrud Baunbæk Egelund, Troels Bygum Knudsen og Jon Gitz Holler gav publikum opdatering på, hvordan der forskes på Nordsjællands Hospital p.t. Derudover forskes der inden for influenza, hvor hospitalet har været banebrydende med en test, der inden for 20 min. – allerede i Akutmodtagelsen - kan konstatere, hvorvidt patienten har influenza og derefter hurtigt kan handle på dette. Overlæge Lennart Friis-Hansen fra Klinisk Biokemisk Afdeling fortalte om testen og publikum fik lov til at se, hvilket udstyr, der bliver brugt.

Et kig i krystalkuglen - hvad venter os?
Aftenen sluttede af med et tankevækkende interview med forfatteren Hanne-Vibeke Holst omkring hendes sidste bog "Som pesten", som handler om et alvorligt influenzaudbrud i Danmark og Europa, som hurtigt spreder sig til hele verden, og hvor det ikke kun handler om sundhed og hjælp til de syge mennesker, men også beskriver et verdensomspændende, politisk spil kædet sammen med underverdenen og det profitable i at producere vaccinen mod denne dødelige pandemi.

En dejlig aften i selskab med nogle dygtige forskere, en erfaren medicinhistoriker og en spændende forfatter.

 


Formål

Formålet med Forskningens Døgn er at øge opmærksomheden og vække interesse for forskning hos den danske befolkning og skabe forståelse for den betydning, som forskning har for vores samfund og hverdag.

Forskningens Døgn henvender sig til alle, der er åbne for at blive underholdt og lære nyt - og især til dem, der ikke til dagligt har berøring med forskning og innovation​​.

 

 

 

  www.forsk.dk

 

 

Redaktør