Årsager til barnløshed

​​Hos omkring 10 % af de ufrivilligt barnløse par kan man ikke finde noget unormalt hverken hos kvinden eller manden. I de resterende tilfælde skyldes barnløsheden forhold hos kvinden (1/3 del), forhold hos manden (1/3 del) eller forhold hos begge parter (1/3 del). 

​Hos kvinden​

De hyppigste årsager til infertilitet er:

  • lukkede eller forsnævrede æggeledere, fx pga. tidligere underlivsbetændelse
  • lidelser i æggestokkene
  • ægløsningsforstyrrelser eller manglende ægløsning, fx pga. sygdommen PCO
  • Andre sygdomme i underlivet, fx endometriose

Kvindens alder og vægt kan også have indflydelse på, hvor let det er at opnå graviditet. Dels falder fertiliteten med alderen, fordi antallet af æg og kvaliteten af æggene falder. Dels har overvægtige kvinder sværere ved at blive gravide end normalvægtige og har samtidig større risiko for at få komplikationer under graviditeten. 

Hos manden​

Den hyppigste årsag er nedsat sædkvalitet eller ingen sædceller i sæden. Dette kan være medfødt, men miljø og livsstil spiller også ind. Dårlig sædkvalitet kan også skyldes forsnævringer og andre kirurgiske faktorer. 

For både mænd og kvinder gælder det, at alkohol, tobak og store mængder kaffe kan påvirke fertiliteten. 

Udredning

Både manden og kvinden skal undersøges inden parret kan komme i gang med behandling for barnløshed. Vi arbejder på, at undersøgelse og behandling af barnløshed er så kort, effektiv og målrettet som muligt og med mindst mulig indgriben i de normale fysiologiske funktioner.

Såfremt både manden og kvinden er sunde og raske, er der normalt ikke nogen grund til at blive undersøgt, før der er gået op mod 2 år, uden at kvinden er blevet gravid.

Redaktør