​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Anæstesilægen -eller sygepl​ejersken er hos dig under hele operationen.

Oftest stillede spørgsmål

​Få svar på de oftest stillede spørgsmål om bedøvelse. ​


​Hvorfor ska​l jeg tale med en anæstesilæge før operation?

​Lægen vil - sammen med dig - finde ud af, hvilken bedøvelse og smertebehandling, der egner sig bedst til dig. Lægen vil gennemgå journalen og stille spørgsmål til dit helbred, eventuelle allergier, dine tænders tilstand, ryge- og drikkevaner samt hvilken medicin du får dagligt. 
Lægen vil også spørge til, om du har været bedøvet før, og om du eller nogen i din nærmeste familie har haft problemer i forbindelse med bedøvelse.


Hvorfor må jeg ikke spise eller drikke før en bedøvelse?

Det er vigtigt, at din mavesæk er så tom som muligt, da det mindsker risikoen for, at maveindhold løber tilbage gennem spiserøret og ned i lungerne under operationen.​​​Hvad er præmedicin?

Præmedicin er medicin med en beroligende og afslappende virkning, som gives inden operationen til patienter, der er meget nervøse eller ængstelige. Børn får præmedicin som stikpille i endetarmen ca. ½ time før, barnet hentes til operationen.​Hvad er fuld bedøvelse?

Fuld bedøvelse indebærer, at du sover dybt og ikke kan mærke smerter under undersøgelsen eller operationen. Bedøvelsen kan gives gennem et lille plastikkateter i blodbanen, eller i den luft, du indånder. På hospitalet kalder vi fuld bedøvelse for generel anæstesi.​Hvad er lokalbedøvelse?

Der er flere former for lokalbedøvelse:

  • Rygbedøvelse (sacral-, spinal- eller epiduralbedøvelse), hvor lokalbedøvende medicin bliver sprøjtet ind i ryggen for at blokere nerverne og bedøve den del af kroppen, som skal opereres.

  • Lokalbedøvelse på et mindre område. Det gør vi eksempelvis, når der skal lægges et kateter ind i blodbanen.
Benyttes der kun lokalbedøvelse, er du vågen og smertefri under indgrebet. Du kan dog stadig mærke tryk og berøring. Hvis du ikke samtidig skal i fuld bedøvelse, er der mulighed for, at du kan få noget afslappende medicin, så du kan ligge og døse under indgrebet.


Hvor sikker er bedøvelsen, og er der nogle bivirkninger?

​Moderne bedøvelse er meget sikker, og komplikationerne er meget sjældne. Der er hele tiden specielt uddannet anæstesipersonale til stede. 
Under hele operationen vil vi overvåge din puls, blodtryk, temperatur og vejrtrækning tæt og sikre os, at du sover dybt og sikkert. 
De fleste kommer sig hurtigt efter bedøvelsen. Nogle får bivirkninger som f.eks. døsighed, svimmelhed, ondt i halsen, hovedpine, kvalme eller opkastning. De fleste bivirkninger kan behandles med medicin. 

Andre komplikationer kan afhænge af patientens helbred, den type operation, der foretages og valget af bedøvelse. Hvis der er nogle specielle risikofaktorer for dig, vil de blive drøftet inden bedøvelsen.


Kaster man op efter bedøvelsen?

​En del mennesker vil få kvalme og opkastning i forbindelse med bedøvelse. Der findes flere midler mod kvalme og opkastning, så det vil næsten altid kunne behandles. Generne svinder som regel efter et døgn. 

Har du tidligere haft kvalme i forbindelse med bedøvelse, eller lider af køresyge, kan vi give kvalmestillende medicin inden bedøvelsen afsluttes.


Hvem bedøver mig?

​Bedøvelsen bliver altid givet af en specialuddannet narkoselæge eller narkosesygeplejerske. Den moderne betegnelse er anæstesilæge og anæstesisygeplejerske.
De er tilstede under hele operationen og sørger for, at du sover godt, smertefrit og sikkert, og at du vågner veltilpas op efter operationen.


Hvor vil jeg vågne op efter bedøvelsen?

​Når operationen er færdig, vil vi vække dig og køre dig ind på vores opvågningsstue. Nogle er helt vågne, mens andre først vågner op inde på opvågningsstuen. Det kommer an på den bedøvelse, du har fået.
Nogle er så vågne og velbefindende, at de kommer direkte tilbage på deres afdeling efter operationen – uden om opvågningsstuen.
Hvad sker der på opvågningen?

Her vil der være en opvågningssygeplejerske, der passer på dig, til du er helt vågen og velbefindende. Her​ vil du få overvåget hjerterytme, blodtryk og vejrtrækning. Du får ekstra ilt via en iltslange i næsen og smertestillende medicin efter behov.

  • Børn: Forældre kan altid være hos dig, når du vågner.

  • Voksne: Voksne kommer tilbage på afdelingen, når man er vågen nok til at modtage besøg.

Personalet på den afdeling, man er indlagt, kan altid ringe og høre, hvordan det går.
Hvad må jeg spise, når jeg har været bedøvet - og er kommet hjem?

​Efter anæstesi må du spise det, du har lyst til. Lider du af kvalme, skal du vide, at man generelt får mindre kvalme, hvis man spiser flere små måltider i stedet for få store måltider. 

 

Redaktør