Ustabilt skulderled efter ledskred

​Et ustabilt skulderled er en tilstand, hvor leddets bruskkant – ledlæben – ikke er i stand til at holde overarmsknoglens ledhoved i skulderbladets ledskål.

​Hvordan opstår et ustabilt skulderled?​

Skulderskred – at skulderen går af led – opstår, når ledhovedet på overarmsknoglen går ud af kontakt med den relativt lille ledflade på skulderbladet. Ledhovedet skrider ofte fortil.

Ledskredet opstår ved fald, hvor du tager fra med hånden eller falder direkte på skulderen. Afhængig af hvor voldsom skaden er, kan noget af bruskkanten blive revet af – en såkaldt ledlæbeskade – og noget af knoglekanten kan også risikere at blive revet af. Hvis det sker, kan der opstå en kronisk tilstand, hvor skulderen føles ustabil og smertende. Det kan ske, at skulderen går af led flere gange fremover.


Symptomer

Ved det akutte ledskred i forbindelse med faldet skal man som oftest have hjælp til at sætte skulderen på plads igen. Det foregår oftest i bedøvelse. Ved senere gentagne ledskred har man ofte også brug for hjælp til at få sat skulderen på plads i akutmodtagelsen (skadestuen).

Specielt hos yngre er der en tilbøjelighed til, at skulderen ved bestemte bevægelser uden påvirkning igen går helt eller delvist af led. I de tilfælde er det nødvendigt at operere skulderen for at gøre den stabil igen.


Behandling

En skulderstabiliserende operation foregår i de fleste tilfælde som en kikkertoperation, hvor lægen sætter ledlæben på plads og gør den fast. Det kræver for det meste en éndagsindlæggelse.

Du er i fuld bedøvelse under operationen. Operationen foregår igennem 2-3 små åbninger på 1-2 cm hver omkring forsiden og bagsiden af skulderrundingen.


Efter behandlingen

Du får en løs armslynge, som du skal bruge, når du er oppegående, for at minde dig selv og andre om, at du ikke må føre armen opad eller bagud i de første 6 uger. Du må gerne tage armslyngen af i forbindelse med kontorarbejde og lignende.

Du kan ikke foretage skulderbelastende arbejde i 6 uger, og i 3 måneder må du ikke belaste eller have kontaktsport med armen udad eller bagud fra kroppen.

Du skal have fjernet tråde hos din egen læge 12-14 dage efter operationen, og du bliver indkaldt til kontrol i Ortopædkirurgisk Ambulatorium.


Genoptræning

Du bliver tilbudt et genoptræningsforløb i hos en fysioterapeut i din kommune. Træningen er gratis.


Komplikationer

Som ved alle operationer er der en risiko for infektion.​


Redaktør