Løs brusk - mus i albuen

​Løs brusk – eller mus i albuen – er en lidelse, hvor beskadiget brusk eller slidgigt-forandringer i albuen giver smerter og indskrænket bevægelighed. Nogle gange kan albuen låse sig, hvis løsrevet brusk eller knogle kommer i klemme og sætter sig fast.

Undersøgelse

En almindelig lægeundersøgelse og eventuelt røntgenbilleder af albueleddet kan ofte afgøre, om der er brug for en kikkertoperation (artroskopi) af albueleddet. I nogle tilfælde kan det også være nødvendigt at lave en CT-scanning eller en MR-scanning eller andre undersøgelser for at fastlægge, hvad der er skyld i albueproblemerne.


Behandling

Hvis der er brug for en kikkertundersøgelse af leddet, kan lægen ofte både finde grunden til albueproblemerne og samtidig behandle lidelsen med en kikkertoperation af albueleddet.

Du skal i fuld bedøvelse til kikkertoperationen. Lægen laver 3 eller flere ca. 1 cm store snit omkring albuen, hvor han/hun fører kikkerten og andre instrumenter til operationen ind. Snittene bliver lukket med tråde, som du skal have fjernet hos din egen læge 12-14 dage efter operationen.


Efter behandlingen

Efter operationen får du et elastisk bind om armen for at modvirke hævelse. Det bliver fjernet, inden du bliver udskrevet.

Du kan tage brusebad 1-2 døgn efter operationen. Du får vandskyende plastre over snittene fra operationen. Du kan selv skifte plastrene, hvis der f.eks. kommer en gennemsivning.


​Udskrivelse

Du kan ofte komme hjem samme dag, som du bliver opereret. Dog er det en forudsætning for, at du kan blive udskrevet samme dag, at du er sammen med en voksen i det døgn, operationen bliver foretaget.


Genoptræning

Den læge, der har opereret dig, giver dig en henvisning til genoptræning. Det kan enten foregå i hospitalets ergoterapi eller hos en kommunal fysio- eller ergoterapeut. Genoptræningen er gratis.


Komplikationer

Hvis der opstår tegn på komplikationer efter kikkertoperationen, skal du ringe til det afsnit, du har været indlagt på, eller til din egen læge og få vejledning.

En komplikation kan være betændelse, som giver tiltagende hævelse, rødme og smerter.


Redaktør