​​​

Kronisk ustabilitet i skulderhøjdeleddet

​Skader på ledbånd, der forbinder kravebenet med skulderbladet, opstår oftest ved fald ned på skulderen og ses ofte ved sport og cykeluheld.

​Behandling

Skaden behandles oftest i akutmodtagelsen (skadestuen) med en armslynge i 2-3 uger og derefter tilrådes genoptræning af bevægeligheden og muskelstyrken.

Hvis du har et meget højt funktionsniveau og ledskreddet er meget udtalt, kan der blive tale om en akut operation, men da de fleste patienter efter ca. 6 måneder oplever meget beskedne gener af skaden, kan de fleste patienter klare sig uden operation.

Operation

Hvis der efter de første 6-9 måneder fortsat er vedvarende smerter og nedsat bevægelighed i skulderen samt en fornemmelse af instabilitet i leddet, vil man ofte kunne tilbyde en kravebensstabiliserende operation – en såkaldt Weaver Dunn-operation.

Operationen kræver ofte, at du er indlagt i 1-2 døgn. Operationen foregår i fuld bedøvelse, og ofte får du også bedøvet din skulder og arm, så du ikke behøver så meget smertestillende medicin efter operationen.

Ved operationen frilægger kirurgen kravebenet omkring ledskreddet og flytter et eksisterende ledbånd over som erstatning for de bristede ledbånd. Såret lukkes med tråd eller klips, som skal fjernes hos din egen læge 12-14 dage efter operationen.

Efter behandlingen

Du bliver udstyret med en armslynge, som du skal bruge i 6 uger. Du må ikke lave skulderbelastende arbejde i 6 uger og ikke tungt skulderbelastende arbejde i 3 måneder.

Komplikationer

Som ved alle operationer er der risiko for infektion, hvilket også er tilfældet ved denne operation. En anden risiko er, at det nye ledbånd brister, og kravebenet igen rykker sig op.


Redaktør