​​​​

Afklemningssmerter i skulderen (impingement)

​Afklemningssmerter – eller rotator cuff-syndrom – i skulderleddet giver smerter, fordi sener eller slimsæk i skulderen kommer i klemme. Lidelsen giver også indskrænket bevægelighed i skulderen på grund af dårlige pladsforhold under skulderhøjdebenet.

​Hvordan opstår afklemningssmerter i skulderleddet?

Afklemningssmerter kommer ofte af gentagne, eventuelt monotome belastninger af skulderen i brysthøjde, som kan forårsage en irritation og hævelse af senen og slimsækken.

En anden årsag til afklemningssmerter er slidgigt i leddet mellem kravebenet og skulderhøjdebenet samt øvrige slidforandringer og eventuelle skader på styresenerne omkring skulderleddet. Hvis lidelsen kommer af gigtforandringer i skulderhøjdeleddet eller nedslidningsskader af senerne omkring leddet, er tilstanden ofte kronisk, og der kan være behov for operation.​


Afklemningssmerter (impingement) i skulderen. Billede: Shoulderdoc.co.uk

Afklemningssmerter (impingement) i skulderen. Billede: Shoulderdoc.co.uk


Behandling

Hvis lidelsen er kommet af gentagne, eventuelt monotome belastninger af skulderen, vil behandlingen primært være at forsøge at skåne skulderleddet for de belastninger samt at lave øvelser med henblik på holdningskorrektion af skulderleddet.

Behandlingen kan eventuelt blive suppleret med antiinflamatorisk medicin – det vil sige gigttabletter og eventuelle blokader. Hvis der ikke er sket fremskridt efter længerevarende behandling på denne måde, kan man overveje en operation også i disse tilfælde.


Operation

Kirurgen vil typisk foretage en kikkertoperation for at skabe plads til styresenen. Det gør han/hun ved at fjerne slimsækken og afløse ledbånd og eventuelt slibe på knoglen.

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Oftest får du også en lokal bedøvelse af skulderen og armen, så du ikke behøver så meget smertestillende medicin også efter operationen.


Efter behandlingen

De 3 små operationssår bliver lukket med tråde, som du skal have fjernet hos din egen læge 12-14 dage efter operationen.

Du vil i de fleste tilfælde komme hjem samme dag, som du er opereret. Du vil blive indkaldt til træning hos en fysioterapeut i din kommune, og du kommer til en opfølgende kontrol i Ortopædkirurgisk Ambulatorium.

Du må bruge armen frit og så meget, du kan, i det omfang dine smerter tillader det. Du bliver udstyret med en løs armslynge, som du primært skal bruge for at lindre dit ubehag efter operationen.

Behovet for sygemelding er meget afhængig af dit arbejde, og hvor skulderbelastende arbejdet er, da det primært er smerterne efter operationen, der sætter begrænsninger for, hvornår du kan raskmeldes. De fleste har behov for en sygemelding for skulderbelastende arbejde i 6-8 uger.


Komplikationer

Som ved alle operationer er der risiko for infektion. Hvad angår kikkertoperation i skulderen er risikoen for infektion omkring 1-2%.

En anden risiko er frossen skulder, som kan være en langvarig tilstand, men som som regel går over i løbet af 1½-2 år.


Redaktør