​​

Akut hoftebrud

​Et hoftebrud sker ofte pludseligt i forbindelse med et fald eller en ulykke. Langt de fleste tilfælde ses hos ældre mennesker.​

​Behandling

Hoftebrud skal altid behandles med en operation. Vi bestræber os på at operere dig inden for 24 timer, hvis din tilstand tillader det. Den forventede indlæggelsestid er 6-10 dage.

Bedøvelse

Operationen kan foregå i fuld bedøvelse eller med lokalbedøvelse i ryggen (spinal- eller epiduralbedøvelse). Vi bruger oftest lokalbedøvelsen, da den er mest skånsom for dig som patient. Inden operationen kommer du til at tale med en narkoselæge, som fortæller dig om de to typer bedøvelse, og sammen beslutter I, hvilken type bedøvelse du skal have.

Operationen

Selve operationen varer mellem en halv og en hel time. Operationstypen afhænger af, hvilken slags brud du har:

  1. Brud gennem selve lårbenshalsen: Alt efter hvordan bruddet er, sætter lægen enten knoglerne fast i den rigtige stilling med skruer eller fjerner lårbenshovedet og lidt af lårbenshalsen, hvor knoglen er brækket, og sætter et kunstigt lårbenshoved ind i stedet – en såkaldt halv-protese.

  2. Brud gennem den nedre del af lårbenshalsen: Lægen sætter først de forskudte knogledele på plads og indsætter bagefter en glideskrue, der holder knoglerne i den rigtige stilling.
    En glideskrue er en skrue, der går op igennem lårbenshalsen og op i lårbenshovedet, og som holdes fast med en metalskinne, der bliver skruet fast ned langs ydersiden af lårbensknoglen, eller et marvsøm, som går ned i marvhulen i lårbenet. Skruen og metalskinnen/marvsømmet kan glide i forhold til hinanden.

  3. Brud under lårbenshalsen: Lægen sætter knogledelene på plads og gør dem fast med et marvsøm, der går ned i marvhulen i lårbenet, og en glideskrue, der går op gennem lårbenshalsen og op i lårbenshovedet. Skruen og marvsømmet kan glide i forhold til hinanden.

Huden bliver syet med nylontråd eller lukket med klips.

Efter operationen

Du bliver kørt på opvågningsafdelingen efter operationen. Her skal du ligge et par timer, til du er helt vågen, og så bliver du kørt tilbage til sengeafdelingen.

Det er vigtigt, at du kommer i gang med at bevæge dig igen så hurtigt som muligt efter operationen. Derfor skal du allerede 6-8 timer efter operationen op at sidde på sengekanten eller prøve at stå med støtte fra to personer. Vi hjælper dig selvfølgelig med det. Du skal også helst sidde op til måltiderne, selvom det kan være hårdt i begyndelsen.

1-3 dage efter operationen røntgenfotograferer vi din hofte for at sikre os, at alt er, som det skal være.

Du og fysioterapeuten vurderer sammen, hvilke hjælpemidler du har behov for at låne. Du kan læse mere om hjælpemidler her.

Genoptræning

Genoptræningen begynder allerede på selve operationsdagen. Fysioterapeuten viser dig de øvelser, du skal lave under indlæggelsen, og når du kommer hjem, og du får en folder med øvelserne. Dine knogler skal bruges for at blive stærkere, så det er vigtigt, at du laver dine øvelser.

Når du bliver udskrevet, laver fysioterapeuten en genoptræningsplan, som du får med hjem. Vi sender også genoptræningsplanen til din egen læge og kommune, hvor genoptræningen foregår. Du bliver kontaktet af den fysioterapeut, der skal stå for din genoptræning.

Efterbehandling i medicinsk ambulatorium for knogleskørhed

Et lårbensbrud kan være tegn på knogleskørhed (osteoporose). Vi tilbyder dig derfor, at du kan blive undersøgt og eventuelt behandlet for knogleskørhed i Osteoporoseklinikken cirka 3 måneder efter operationen.

Hvis du takker ja, bliver du automatisk indkaldt til undersøgelse i Osteoporoseklinikken. Ved besøget får du en knogletæthedsundersøgelse og en lægesamtale.

Du kan læse om, hvad du selv kan gøre for at undgå knogleskørhed og nye brud her.

Komplikationer

Som ved alle operationer er der en lille risiko for infektion, lungebetændelse, blærebetændelse og blodpropper. Derfor får du antibiotika under operationen for at forebygge en infektion, og du får blodfortyndende medicin i en lille dosis før og efter operationen for at forebygge blodpropper.

Der er en risiko for, at benet med den brækkede hofte bliver lidt kortere end det andet ben. Det viser sig efter 3-4 uger. Hvis det sker, kan forskellen udlignes med en sålforhøjelse på din sko.

Når der bliver brugt søm eller skruer til at sætte brud gennem lårbenshalsen sammen, kan blodforsyningen til lårbenshovedet blive nedsat. Hvis det sker, kan lårbenshovedet ikke fungere normalt, og det kan blive nødvendigt at udskifte det med et kunstigt ledhoved af metal. Denne komplikation opstår typisk 3-6 måneder efter operationen. Det er desværre ikke til at forudse, hvem der får denne komplikation.

Af og til vil et knoglebrud ikke hele, og man må i stedet sætte en hofteprotese (et kunstigt led) ind. Det er desværre ikke muligt med sikkerhed at forudse, hvilke brud der vil hele, og hvilke der ikke vil.

Informationspjecer

Redaktør