​​

Kuskehånd (Dupuytrens kontraktur)

Dupuytrens kontraktur eller kuskehånd er en smertefri, harmløs, men kronisk sygdom, hvor der bliver dannet hårde og knudrede strenge i bindevævet under huden i hånden.

Strengene begynder ofte i håndfladen og fortsætter ud i fingrene, som efterhånden bliver trukket ned til håndfladen, så de ikke kan strækkes ud. Senerne i hånden ligger under strengene og er ikke angrebet af sygdommen.

Fotos: Dupuytrens kontraktur Fotos: Dupuytrens kontraktur

Fotos: Dupuytrens kontraktur

Hvordan opstår Dupuytrens kontraktur?

Sygdommen er arvelig, og der er ingen ydre påvirkning, der er skyld i lidelsen. Sygdommen er udbredt i Nordeuropa og hos mennesker med nordeuropæiske forfædre, og det er oftest mænd, der rammes.

Hvis du får sygdommen før 40-års-alderen, vil den ofte udvikle sig hurtigere end hos ældre personer.

Symptomer

Som regel rammer sygdommen lillefinger og/eller ringfinger, men alle fingre kan rammes, og lidelsen kommer ofte på begge hænder.

De fleste opdager sygdommen, når de får en lidt øm knudedannelse i håndfladen. Den er dog først rigtig generende, når man ikke længere kan lægge håndfladen fladt på et bord, fordi fingeren ikke kan strækkes ud.

Udvikling

Sygdommen udvikler sig som regel over år. Den kan ende med, at en eller flere fingre er trukket helt ned til håndfladen, og det kan blive svært at holde hånden ren.

Sygdommen vil ofte genere, når man skriver på tastatur, vil stikke hånden i lommen, tager handsker på, barberer sig eller smører creme ud.

Behandling

Sygdommen kan behandles med en nåleoperation eller enzymindsprøjtning, som begge regnes for mindre indgreb, eller med en operation, hvor bindevævet fjernes. Formålet er at rette fingrene ud, men man må regne med, at der kommer tilbagefald med tiden, så behandlingen skal gentages. Sammen med kirurgen vælger du, hvilken behandlingsmetode der er bedst til dig.

Efter behandlingen

Hvis du bliver opereret, vil du blive fulgt i vores ambulatorium, indtil sårene er helet op. Her får du også fjernet stingene og skiftet bandagerne.​​

Informationspjecer

Redaktør