​​

Kroniske skader på ledbånd eller knogler i håndled og håndrod

​Kroniske skader skyldes som regel en gammel måske overset skade, som har udviklet sig med tiltagende ødelagt stabilitet og tiltagende slid på knogler og bruskflader. Lidelsen kan også skyldes sygdom som for eksempel leddegigt.

​Lidelsen opstår ofte hos håndværkere eller sportsfolk, men enhver større skade på håndleddet kan ende med kronisk skade.


Symptomer

Tilstanden er fremadskridende og ender med meget dårlig funktion i håndleddet eller håndroden og som oftest med smerter.

Smerterne kan komme ved mange gøremål – der kan selv være smerter, når du hviler hånden. Funktionen i håndleddet eller håndroden bliver gradvist dårligere, og der kommer stivhed i håndleddet eller håndroden.


Undersøgelse

Vi undersøger, om der er tegn på ødelagte ledbånd, ledhindebetændelse (synovit) og ødelagt brusk. Herefter kan vi arbejde os ind på sagens kerne med røntgenbilleder, CT-scanning, ultralyd eller MR-scanning.

Ofte ender undersøgelsen med en kikkertundersøgelse. Her kan vi afklare, om brusken i leddet er i god nok stand til, at du kan bevare noget bevægelighed med en delvis stivgøring af leddet, eller om vi bliver nødt til at foretage en total stivgøring af leddet.


Kikkertoperation

Hvis der ikke er skader på brusken, kan der være mulighed for at sy ledbånd på plads eller eventuelt foretage en rekonstruktion af et ødelagt ledbånd. Det foregår ved en kikkertoperation.

Kikkertoperationen foregår som regel ambulant, hvor du kan komme hjem samme dag. Afhængig af indgrebet kan der være en lang periode efter operationen, hvor du skal have bandage på, og også en skåneperiode i op til 6 måneder.


Stivgørende operation

Stivgørende operationer foregår næsten altid under indlæggelse, fordi selve operationen tager lang tid, og fordi efterforløbet som regel er præget af massiv hævelse og smerter. Vi regner ofte med 1 til 2 overnatninger.

Derefter følger vi patienten i ambulatorium og ergoterapi. Vi regner som regel med kunstgipsbandage i 6 uger og derefter yderligere letter bandage i 6 uger.


Redaktør