​​

Håndledsbrud (Distal radiusfraktur)

​Håndledsbrud opstår ved en kraftig påvirkning af underarmsknoglerne ved håndleddet. Som oftest er det kun den ene knogle – spolebenet – der brækker, men af og til brækker den anden underarmsknogle – albuebenet – også.

​Håndkirurgisk afsnit Hillerød og håndledsbrud

Vi har i 10 år tilbudt den mest moderne behandling af håndledsbrud. Vi har stor erfaring med operation og er omhyggelige med at sikre, at kvaliteten af behandlingen er i top.

De mest komplicerede brud bliver opereret af en af vores håndkirurger, mens de lettere brud bliver opereret af afdelingens ortopædkirurger, som er oplært af håndkirurger.

Sundhedsstyrelsen har i 2014 udgivet retningslinjer for, hvordan man i hele Danmark bør håndtere håndledsbrud. Vi kan uden at tøve sige, at vi har håndteret håndledsbrud på den måde siden 2005.


Hvem får et håndledsbrud?

Håndledsbrud er en af de skader, man oftest ser i akutmodtagelsen (skadestuen).

Det er oftere kvinder end mænd, der brækker håndleddet.

De fleste af patienterne er over 60 år. Det skyldes, at knoglerne med alderen mister kalk og derfor nemmere brækker. Ofte sker skaden her efter en forholdsvis lille kraftpåvirkning, for eksempel ved at man falder i hjemmet.

Når yngre personer pådrager sig et håndledsbrud, er det ved en større kraftpåvirkning, for eksempel ved et fald fra stor højde eller ved trafikulykker.

​​

Brudtyper og behandling

Afhængig af bruddets type vælger vi, om behandlingen skal være ikke-operativ – altså med en bandage – eller operativ, hvor kirurgen ved en operation sætter knoglen på plads med skinne og skruer.

De brud, vi sætter på plads i akutmodtagelsen og behandler med bandage, kontrollerer vi med røntgenbilleder efter 2 og 5 uger. Det gør vi, fordi man ved, at en vis del af bruddene forskyder sig igen. Hvis stillingen ikke bliver god, eller hvis knoglen ved kontrollen har forskudt sig igen, tilbyder vi operation.

 Røntgen af håndledsbrud før og efter behandling​  Røntgen af håndledsbrud før og efter behandling​

​Foto: Røntgen af håndledsbrud før og efter behandling​

Operation

Operationen foregår enten ved indlæggelse eller ambulant, hvor du kommer hjem igen samme dag. Hvis operationen kræver, at du skal i fuld bedøvelse, skal du indlægges.

For det meste foregår operationen i en lokalbedøvelse, hvor vi bedøver din arm, men du er vågen under operationen.​

Indgrebet

Vi åbner ind til knoglen på den nederste del af armen. Kirurgen sætter bruddet på plads og gør knoglerne fast i den rigtige stilling med en metalskinne og skruer. Huden bliver syet med nylontråde, og du får kunstgips på.​


Efter operationen

Du kan komme hjem samme dag, hvis der ikke er ekstraordinære hindringer for det. Vi sørger for smertestillende medicin og for, at du bliver indkaldt til opfølgning i Ortopædkirurgisk Ambulatorium og hos vores ergoterapi.

Afhængigt af din beskæftigelse kan du genoptage mindre belastende opgaver efter få dage. Vil tilråder først hårdt arbejde efter cirka 3 måneder.


​Informationspjecer​

Redaktør