Forebyggelse af fald og nye knoglebrud

​​Du kan selv gøre en del for at undgå fald og nye knoglebrud. Her får du en række råd til, hvordan du undgår alvorlige fald.​

Knogleskørhed

Har du brækket en knogle ved f.eks. et fald eller et mindre slag, er det vigtigt, at du bliver tjekket for knogleskørhed. Det gør din læge ved at måle dine knoglers styrke. 
Læs mere om knogleskørhed, og hvad du selv kan gøre for at styrke dine knogler​​

Undgå fald og nye knoglebrud

Mad og drikke

Det er vigtigt, at du spiser en varieret kost – og at du spiser nok! Ellers kan du blive svimmel og risikere at falde.

Du skal også sørge for at drikke rigeligt! Hvis du drikker for lidt væske, kan du også blive svimmel. Vejer du f.eks. 60 kg, skal du drikke ca. 2 liter vand dagligt – lidt mindre, hvis du vejer mindre, og lidt mere, hvis du vejer mere.

Motion

Fysisk aktivitet er med til at styrke dine knogler og forbedre din balance. Blot det at stå op eller sidde styrker dine knogler, så sørg for ikke at ligge ned hele dagen.

Er du blevet behandlet for et knoglebrud på Nordsjællands Hospital, får du et træningsprogram lavet specielt til dig, som du skal følge derhjemme.

Faldforebyggelse i hjemmet

Undgå løse tæpper og ledninger.

Overvej, om du har brug for:

  • Støttehåndtag ved toilettet og i brusebadet
  • En ekstra telefon ved sengen
  • Ekstra lys ved f.eks. trapper og ved toiletbesøg om natten
  • En samtale med din egen læge om din vanlige medicin. F.eks. kan blodtryksnedsættende medicin være årsag til svimmelhed, som kan føre til fald, og der kan være behov for at justere dosis.

​Hoftebeskyttere

Der findes flere forskellige typer hoftebeskyttere. Du har dem på under tøjet, hvor de virker som en styrthjelm for hoften. De kan købes på nettet, i Matas eller på apoteket.

Hjælpemidler

Overvej, om du har behov for:

  • Briller – hvis dit syn er dårligt
  • Flade sko med skridsikre såler, der sidder godt fast på foden
  • Et gangredskab – f.eks. en rollator til udendørs aktivitet​

Specialiseret faldudredning

Du kan henvises til specialiseret faldudredning, hvis du er faldet flere gange derhjemme, og du lider af f.eks. svimmelhed. Henvisningen får du fra os på Ortopædkirurgisk Afdeling eller fra din egen læge. Der er ca. 4 ugers ventetid, fra du er henvist, til du bliver tilbudt en tid på Faldklinikken på Gentofte eller Herlev Hospital.​​


Redaktør