Knyst/skæv storetå (Hallux Valgus)

​En knyst eller skæv storetå er en lidelse, hvor storetåen er blevet skæv, så den peger i retning af lilletåen. Lidelsen er meget almindelig og ses mest hos kvinder.

​Hvordan opstår en knyst/skæv storetå?

Tendens til skæv storetå kan være arvelig, men brug af forkert fodtøj kan også have betydning for lidelsen. Sko med høje hæle, ​hvor du overbelaster forfoden, smalle sko eller for små sko kan være med til at udvikle en knyst eller skæv storetå.​

Symptomer

Storetåens forkerte stilling er nem at se, og den er tit fulgt af smerter på siden af tåens grundled, når du har sko på. Nogle får også tryk-gener på tåen ved siden af storetåen, fordi den bliver presset af den skæve storetå.

Behandling

Skæv storetå kan opereres på flere måder, og metoden afhænger især af, hvor skæv tåen er. Det er ikke nok bare at fjerne knysten. Skævheden rettes med et indgreb på knoglerne i tåen, der så kan rettes op. Du kan læse mere om operationerne i pjecerne nederst på siden.

Bedøvelse

Operationen foregår som regel i fuld narkose eller med rygmarvsbedøvelse, hvor du er vågen, men bedøvet fra livet og ned. Inden operationen kommer du til at tale med en anæstesilæge, som fortæller dig om bedøvelsestyperne, og sammen beslutter I, hvilken type bedøvelse du skal have.

Efter behandlingen

Undgå infektion

For at undgå infektion må forbindingen om foden ikke blive våd. Hvis den bliver våd, eller hvis det bløder igennem forbindingen, skal du kontakte din egen læge, ambulatoriet eller akutmodtagelsen (1813), så de kan skifte den. Du må ikke skifte forbindingen selv.

Aflastning

Du skal enten bruge en hælsko eller en støvle-bandage efter operationen for at aflaste foden. Du bliver informeret om, hvilken type aflastning du skal bruge.

Du må først begynde at køre bil 1-2 uger efter, hælskoen eller støvlen er fjernet. Du skal føle dig sikker.

Kontrol

Du får fjernet stingene og skiftet forbindingen efter ca. 14 dage. Det foregår oftest ved et ambulant besøg på hospitalet. Du vil få en tid til kontrol med hjem eller få den tilsendt. Ved kontrollen får du en silikone-tåspreder mellem storetåen og nabo-tåen, hvis lægen mener, det er nødvendigt. Den skal du have på i ca. 12 uger.

Sygemelding

Sygemelding afhænger af, hvilket erhverv du har, og hvilken type operation du har fået foretaget. Din læge kan oplyse dig om det.

Genoptræning

Der vil som regel være en kontrol med røntgen på hospitalet ca. 6 uger efter operationen. Her vurderer vi, om du har behov for genoptræning, og du bliver i så fald henvist til genoptræning i din kommune.

Hvis din fod er meget hævet, bliver du tilbudt en kompressions-strømpe.

Komplikationer

Som ved alle operationer er der en vis risiko for infektion. Derfor får du antibiotika inden operationen for at forebygge en infektion.

Du kan risikere, at der kommer smerter eller føleforstyrrelser fra arvæv eller beskadigede nervegrene i arret. Der er også en risiko for, at lidelsen med tiden kommer igen. Vi anbefaler derfor, at du bruger flade sko og støvler med en god bredde fortil.

Informationspjecer​

Redaktør