Fjernelse af mandler

​Her kan du se film om fjernelse af mandler og læse vores patientinformation.


Resumé af hvad der foregår i filmen: ”Min første undersøgelse - forundersøgelsen til mandler "

Billeder af hospitalet udefra og diverse skilte. Kvinde går hen til en skranke, og taler med en sekretær. Får vist vej til venteværelset. Sygeplejerske viser kvinden ind til lægen. De taler sammen. lægen undersøger ører, næse, mund og hals med diverse udstyr, bl.a. kikkert gennem næsen. Lægen lytter med stetoskop. Kvinde går hen ad gangen til elevator, ind ad dør, trykker på klokke ved anæstesi-venteplads. Kvinde og sygeplejerske går ind på indkaldelseskontor. 

Resumé af hvad der foregår i filmen: ”Min operationsdag - på operationsdagen - mandler"

Billeder af hospitalet udefra og diverse skilte. Foto af pjecer. Kvinde kommer hen til receptionen 0631, ringer på klokke. Taler med sygeplejerske, som viser ind på sengestuen. Kvinde sidder på seng, får udleveret tøj mm, får armbånd på og får målt blodtryk, puls mm. Kvinde bliver transporteret til operationsgang i sengen. Kvinde bliver transporteret i seng ind på opvågningen. Kvinde ligger i sengen, sygeplejerske taler med hende. Hun viser hende et redskab til vurdering af smerteniveau. Kvinde transporteres i seng igen. Sygeplejerske kommer med mad og drikke til kvinden, som ligger i sengen. Læge og sygeplejerske taler med kvinden, læge kigger kvinden i halsen. 

Resumé af hvad der foregår i filmen: ”Om min operation (samtale med sygeplejersken)"

Billeder af hospitalet udefra og diverse skilte. Foto af pjecer. Foto af diverse fødevarer med rødt kryds over. Foto af diverse drikkevarer med grønt tjekmærke over. Skilt med flg. tekst: du må ikke spise fra kl. 02 natten op til operationen, du må ikke drikke mælkeprodukter, alkohol og juice med frugtkød fra kl. 02 natten op til operationen, du må gerne drikke klare væsker (saftevand, kaffe, the, vand og lignende), indtil to timer før du skal møde i afdelingen. Kvinde sidder på sengekant og drikker af et glas. Kvinde står ved siden af sengen med morgenkåbe på, tager briller på og går ud gennem dør og ind ad en anden dør. Foto af diverse make-up, creme og smykker med rødt kryds over. Foto af huskeliste til indlæggelsen med flg. tekst: Medbring medicin du plejer at tage fast, hjemmesko, løse bukser, evt. morgenkåbe, toiletsager, bog eller anden underholdning, OBS: hospitalet har intet ansvar for medbragte ejendele. Kvinde sidder i seng og læser magasiner. Sygeplejerske kommer ind og giver kvinden et ark papir. Kvinde sidder med telefon. Sygeplejerske står i rum med medicin, kommer ind til kvinden, giver hende medicin i et bæger og scanner hendes armbånd. Billede af udskrivningskriterier med flg. tekst: observeres mindst 4 timer, ingen blødning, smertedækket, spise og drikke, haft fri vandladning, tilset af en læge. Sygeplejerske kommer hen til kvinden, som ligger i sengen, og giver hende håndklæde og tandbørste. Kvinde slukker sengelampen og lægger sig til rette. Kvinde sidder i sofa, kigger i magasiner, taler i telefon.Ofte stillede spørgsmål

Hvor lang tids sygemelding skal man beregne? 

Ca. 14 dages sygmelding.

Hvor lang tid skal jeg undgå fysisk aktivitet?

Ca. 2-3 uger af hensyn til forebyggelse af blødning. 

Er der restriktioner i forhold til hvor mange kilo jeg må bære på?

Nej, men undgå tunge løft. 

Bliver jeg udskrevet samme dag?

Hvis du ingen komplikationer har efter operationen kan du udskrives tidligt 4 timer efter operationen. Det kræver, dog at du har pårørende, du kan overnatte sammen med det første døgn. Man må heller ikke køre bil de første 24 timer efter operationen.

Kan jeg være sikker på at jeg aldrig får halsbetændelse igen?

Nej, det kan du ikke. En betændelse i halsen kan godt sidde andre steder end i mandlerne, derfor kan vi ikke garantere, at man ikke får halsbetændelse efter, at vi har fjernet mandlerne. 

Må jeg spise hvad jeg vil efter operationen?

Du må indtage alt kost efter evne efter operationen. Dog kan varmt og krydret mad ofte føles ubehageligt. Der er INGEN blødningsrisiko ved at indtage varmt mad efter operationen. Is og kolde drikke kan virke smertelindrende. Det er vigtigt, at den kost du indtager efter operationen, er protein- og energirig.

Hvor ondt kan jeg regne med at have efter operationen?

Du vil have behov for at tage fast smertestillende medicin igennem dit forløb efter operationen. Du kan ikke regne med at blive helt smertefri, trods fast smertestillende medicin.  

Hvad gør jeg, hvis det bløder?

Hvis du smager blod, skal du prøve at spytte på en serviet. Hvis der er frisk blod i spyttet, så skal du sutte på isterninger i 10-15 min. Lav ligeledes en spyttest igen.

Hvis der stadig kommer frisk blod, skal du kontakte 112. Hverken dig eller dine pårørende må køre dig til hospitalet. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre når blødningen opstår, er du velkommen til at kontakte afdelingen på tlf: 48293820, hele døgnet. 

Er der ambulant opfølgning efter operationen?

Hvis dine mandler er sendt til videre undersøgelse, vil du få udleveret en ambulant tid inden udskrivelsen. Ellers er det egen læge eller egen Øre, Næse Hals læge der skal opsøges ved behov. 

Hvornår forsvinder den gule/hvide belægning (helingsproces) i halsen, og er det normalt at man smager og lugter virkelig dårligt ud af munden efter operationen?

De ildelugtende belægninger vil normalt være der i ca. 2 uger efter operationen. 

Kan man stemme ændre sig efter operationen?

Hvis dine mandler har været meget store, kan stemmen i nogle tilfælde ændre sig lidt.


Redaktør