Ved få, meget sjældne sygdomme står vi for at henvise patienten videre til Gentofte Hospital og Rigshospitalet.
Vi har løbende 100-200 patienter i behandling for interstitielle lungesygdomme og sarkoidose.
Sygdomme
Sarkoidose er en sygdom i immunsystemet, som kan give en betændelsestilstand i f.eks. lungerne. De fleste tilfælde går over af sig selv uden behandling.
Interstitielle lungesygdomme er en gruppe af sjældne sygdomme, der giver kronisk betændelse og dannelse af bindevæv i lungerne. Det gør, at blodet ikke bliver iltet ordentligt. Af sygdomme, der hører under de sjældne lungesygdomme, kan man nævne:
Cystisk fibrose (CF): En arvelig sygdom, der rammer 12-16 personer i Danmark om året. Sygdommen kræver livsvarig behandling, men fremtidsudsigterne bliver bedre hvert år.
Idiopatisk lungefibrose (IPF): En sygdom, hvor immunforsvaret angriber forskellige organer i kroppen, og der bliver dannet bindevæv i lungerne. Sygdommen opstår oftest efter 50-års alderen. Der er 200-300 nye tilfælde i Danmark om året.
Interstitelle lungesygdomme forskellige fra IPF: En lang række forskelligartede sygdomme i lungevævet.
Alfa-1 antitrypsinmangel: En arvelig sygdom, hvor lungefunktionen falder væsentligt hurtigere end hos andre. Der bliver hvert år født omkring 40 børn med sygdommen i Danmark.
Idiopatisk Pulmonal Arteriel Hypertension: En sygdom, der rammer 5-10 personer i Danmark om året og danner bindevæv i lungerne. De fleste patienter er mellem 20 og 40 år.
-
Lymphangioleiomyomatose: En sygdom, der giver cyster og gradvis nedbrydning af lungerne. Sygdommen opstår kun hos kvinder og skyldes en forandring i et bestemt gen.