Sjældne lungesygdomme (Interstitielle lungesygdomme og sarkoidose)

Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling har regionsfunktion inden for behandling af sjældne lungesygdomme (interstitielle lungesygdomme). Det betyder, at vi er udpeget af Sundhedsstyrelsen til at behandle patienter fra hele regionen, der har brug for specialiseret behandling af interstitielle lungesygdomme.

Ved få, meget sjældne sygdomme står vi for at henvise patienten videre til Gentofte Hospital og Rigshospitalet.​​​

Vi har løbende 100-200 patienter i behandling for interstitielle lungesygdomme og sarkoidose.​


 

Sygdomme

Sarkoidose er en sygdom i immunsystemet, som kan give en betændelsestilstand i f.eks. lungerne. De fleste tilfælde går over af sig selv uden behandling.​​

Interstitielle lungesygdomme er en gruppe af sjældne sygdomme, der giver kronisk betændelse og dannelse af bindevæv i lungerne. Det gør, at blodet ikke bliver iltet ordentligt. Af sygdomme, der hører under de sjældne lungesygdomme, kan man nævne:

  • Cystisk fibrose (CF): En arvelig sygdom, der rammer 12-16 personer i Danmark om året. Sygdommen kræver livsvarig behandling, men fremtidsudsigterne bliver bedre hvert år.

  • Idiopatisk lungefibrose (IPF): En sygdom, hvor immunforsvaret angriber forskellige organer i kroppen, og der bliver dannet bindevæv i lungerne. Sygdommen opstår oftest efter 50-års alderen. Der er 200-300 nye tilfælde i Danmark om året.

  • Interstitelle lungesygdomme forskellige fra IPF: En lang række forskelligartede sygdomme i lungevævet.

  • Alfa-1 antitrypsinmangel: En arvelig sygdom, hvor lungefunktionen falder væsentligt hurtigere end hos andre. Der bliver hvert år født omkring 40 børn med sygdommen i Danmark.

  • Idiopatisk Pulmonal Arteriel Hypertension: En sygdom, der rammer 5-10 personer i Danmark om året og danner bindevæv i lungerne. De fleste patienter er mellem 20 og 40 år.

  • Lymphangioleiomyomatose: En sygdom, der giver cyster og gradvis nedbrydning af lungerne. Sygdommen opstår kun hos kvinder og skyldes en forandring i et bestemt gen.

Redaktør